20 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm bilmecesi!

Bursa'da kentsel dönüşüm bilmecesi!

Bursa'da 270 binanın akibetinin ne olacağı merak konusu oldu. Bölgede dönüşümün nasıl sağlanacağı ise adaylar tarafından açıklanmayı bekliyor.



Kentsel dönüşüm, Bursa'nın en büyük sorunlarının başında geliyor. Depremsellik açısından riskli çok sayıda yapının dönüştürülmesinin yanı sıra, kentsel dönüşüm kararı alınan ancak yarım kalan yaklaşık 270 binanın akibetinin ne olacağı merak konusu oldu. İşte Bursa Olay Gazetesi yazarı Mustafa Özdal'ın haberi...

Beklenen haber, dün akşam saatlerinde Kılıçdaroğlu ve Akşener'in görüşmesinden sonra geldi.AK Parti ve MHP'nin ardından, CHP ve İYİ Parti de ittifak yapacak.İttifak illerinin arasında Bursa Büyükşehir de var.

İYİ Parti Bursa'da CHP Büyükşehir adayını destekleyecek.  Akla hemen Bursa'nın ilçelerinde ittifak olacak mı sorusu geliyor.Kuşkusuz olması bekleniyor.

Nitekim İYİ Partililer, bazı ilçelerde de CHP'nin kendi adaylarına destek vermesini bekleyecek.Peki hangi ilçeler bunlar?

İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır'la konuştum.Henüz ilçeler konuşulmamış.Ancak İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, genel merkeze iki partinin oy dağılımlarını gösteren bilgileri ve kendi taleplerini de içeren bir dosyayı yollayacak.Daha sonra iki partinin yetkilileri uzlaşma arayacak.

Bahadır'ın eğilimini sordum.Son kararı parti yetkililerinin vereceğini ve düşüncelerinin şahsi olduğunu hatırlatan Bahadır, Osmangazi'yi talep ettiklerini, Yıldırım'ı istemediklerini belirtti.Nilüfer'de belediyenin CHP'de olduğunu hatırlatan Bahadır'ın sözlerinden, bu ilçede ısrarcı olmayacakları izlenimini edindim.Ancak merkez sağın güçlü olduğu ilçelerde mutlaka talepleri olacak.İYİ Parti, Bursa Büyükşehir için Prof. Dr. Emin Balkan'da karar kılmıştı.

Ancak CHP'ye destek verecekleri için Balkan artık aday değil.Bahadır, Balkan'ı Osmangazi için düşünebileceklerini söyledi.Bu arada ittifak neticesinde CHP, daha önce ilan ettiği ve Parti Meclisi'nden geçirdiği Balıkesir Büyükşehir Belediye adayı Ahmet Akın'ı geri çekti.Balıkesir'de İYİ Parti adayı İsmail Ok desteklenecek.Demek ki neymiş:Parti Meclisi'nden geçip kamuoyuna ilan edilen adaylar da geri çekilebiliyormuş. 

Kimin aday olacağı değil kente ne katacağı önemli 

Kimin belediye başkan adayı olacağı, hangi belediye başkanlarıyla yola devam edileceği, belediye meclis üyelerinin kimlerden oluşacağı gibi sorular, her yerel seçim öncesi siyaset gündeminin merkezine oturuyor.Adaylar açıklanana kadar, isimler üzerinden yürüyen gündem çok doğal.Ancak aday isimleri üzerine odaklanan kamuoyu, asıl gündemi ıskalayabiliyor.

Hangi gündem o?

Kentleri yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarının yeterlilikleri, ehliyeti, vizyonu ve projeleri.Süreç tamamlandıktan sonra adaylar, Bursa'nın birikmiş sorunlarını çözmek ve bu kadim şehri daha ileri bir noktaya taşımak için vizyonlarını ortaya koymalı.

Konuyu daha da somutlaştırırsak...Adaylar, trafiğe giren araç sayısının her geçen gün arttığı Bursa'nın ulaşım sorunlarını giderecek projeleri ve proje finansmanlarının nasıl karşılanacağı açıklamalı.

Dört başı mamur bir turizm kenti olması gerekirken maalesef Bursa turist fakiri bir şehir.Üstelik bir zamanlar kaplıca kenti ünvanına sahip Bursa yerine, Kütahya termalin merkezi oldu.Yeni bir turizm vizyonu ortaya koyması gereken adaylar, Bursa'ya 100 binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesi için neler yapacaklarını anlatmalı. Bursa'nın ekilebilir tarım alanları her geçen gün azalıyor.

Bursa'nın tadından yenmez şeftalisini arar olduk.Kent yöneticiliğine talip olanlar, tarım alanındaki yol haritalarını açıklamalı.

Kentsel dönüşüm, şehrin en büyük sorunlarının başında geliyor.Ekonomik ömrünü tamamlamış ve depremsellik açısından riskli çok sayıda yapının dönüştürülmesinin yanı sıra, kentsel dönüşüm kararı alınan ancak yarım kalan yaklaşık 270 binanın akibetinin ne olacağı sorusuna tatmin edici yanıtlar vermeli. 

Bursa'nın yükte hafif, pahada ağır, nitelikli ve yüksek teknolojili ürünleri imal edecek sanayiye geçmesi gerektiği herkesin malumu.Bu dönüşümün nasıl sağlanacağı adaylar tarafından açıklanmalı.

Hasılı, Osmanlı'nın başkenti,  Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü büyük kenti Bursa'yı yönetmeye talip olanlar, içi dolu seçim beyannameleriyle kamuoyunun karşısına çıkmalı. Kaynak: Bursa Büyükşehir'de ittifak tamam ilçeler ne olacak? 


Geri Dön