23 / 04 / 2024

Bursa'da üç turizm projesi hayata geçiriliyor!

Bursa'da üç turizm projesi hayata geçiriliyor!

Sahip olduğu potansiyele rağmen yeterli sayıda turist çekemeyen Bursa, turizm sektöründe üç projeyi birden hayata geçiriyor. Bursa'ya gelen yabancı turistler, 'Touch Path Projesi' ile şehri rehbere ihtiyaç duymadan gezebilecek...




Sahip olduğu potansiyele rağmen yeterli sayıda turist çekemeyen Bursa, turizm sektöründe üç projeyi birden hayata geçiriyor. Bursa Valiliği, Kültür Turizm Tanıtma Birliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğiyle üç porje birden hayata geçiriliyor.

Bursa Valiliği, Kültür Turizm Tanıtma Birliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğiyle üç porje birden hayata geçiriliyor. Artık Bursa'ya gelen yabancı turistler, 'Touch Path Projesi' ile akıllı telefonlar sayesinde şehri rehbere ihtiyaç duymadan gezebilecek, 'Bursa Kiosklarına Kavuşuyor' projesiyle de şehrin muhtelif yerlerine konulacak 20 adet akıllı ekrandan turistlere 5 dilde şehir hakkında bilgi verilecek.

Sümbüllü Bahçe Konağında düzenlenen basın toplantısında konuşan kültür ve turizmden sorumlu Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, küresel ekonomide en hızlı büyüyen sektörün, turizm ve turizmle ilgili endüstriler olduğunu söyledi. Ercoşkun, dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) raporuna göre, 2012 yılında Türkiye'nin 35,7 milyon yabancı turist sayısıyla dünya altıncısı olmasına rağmen, turizm gelirlerinde 25,6 milyar dolarla dünya on ikincisi olduğuna dikkat çekti. Bursa'nm tarihi, kültürel ve tabii güzellikleriyle Bithynia'dan Roma'ya, Bizans'tan Osmanlı'ya kadar pek çok medeniyetten günümüze ulaşan çok değerli bir mirasa sahip olduğunu belirten Vali Yardımcısı Ercoşkun, şehre gelen turist sayısını da açıkladı.

Ercoşkun, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği öncülüğünde, başta dünya turizm sektörünün geleceğine yön veren ITB Berlin, MITT Moskova, WTM Londra ve ATM Dubai fuarları olmak üzere bugüne kadar çok sayıda fuar, kongre ve organizasyona katıldıklarını kaydetti. Bir yandan yeşili ve suyuyla Arap turizmi için önemli bir destinasyon olan Bursa'nm diğer yandan da tarih, kültür, inanç ve sağlık turizmi ile Avrupalı turistlerin ilgi odağı haline geldiğini vurgulayan Ercoşkun, "Turizmi ön plana alan politikalar çerçevesinde, Bursa Valiliği Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği olarak, bir kısmı ulusal, bir kısmı da uluslararası olmak üzere 4 yılda tam 40 turizm fuar ve kongre organizasyonuna iştirak ettik. Dört yıllık tanıtım sürecinin ardından Bursa adına önemli geri dönüşler almaya, çalışmaların mevyelerini toplamaya da başladık. İstatistiklere baktığımızda Bursa'yı ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl biraz daha arttığını görmekteyiz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı tesislerdeki rakamları esas aldığımızda şehrimize 2009'da 102 bin 699 yabancı turist geldi. Bu sayı 2012'de 174 bin 884'e yükselmiştir. Geçen sene en çok turist 30 bin 819 ile Suudi Arabistan'dan gelmiştir. 2009 yılında Bursa'ya gelen toplam turist sayısı 420 bin 122 iken bu rakam her yıl biraz daha artış göstererek, 2012 yılı sonu itibariyle 577 bin 593'e ulaşmıştır. 2012 yılı rakamlarına göre, Bursa'daki otellerin doluluk oranı yüzde 41,15 olurken, kalış süresi ise 1,81 olarak belirlenmiştir. Bursa'ya turist gönderen ilk 10 ülke sıralamasında Suudi Arabistan 30 bin 819 turist sayısı ile yine başı çekmiş, bunu Almanya, Kuveyt, A.B.D. ve B.A.E. izlemiştir" diye konuştu.

Ercoşkun, BEBKA'nm 340 bin TL desteği ile "Bursa Turizm Destinasyonu için Touch Path Uygulama Projesi" ile aklı telefonlara yüklenilen ücretsiz uygulama ile şehrin kolaylıkla gezilebileceğini dile getirdi. Proje süresini 12 ay olarak açıklayan Ercoşkun, Touch Path Projesi'nin, Bursa'da tarihi ve turistik mekanların tanıtımı için özel olarak tasarlanan, ipad ve iphone cihazlarında çalışacak bir yazılım olduğunu vurguladı.
Ercoşkun, "Video, ses, yüksek kaliteli görüntü, interaktif metin bileşenleri ve 3 boyutlu animasyonlar, Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dil desteğini de kapsayacak IOS platformunda çalışacak mobil yazılım uygulaması turistlerin hizmetine sunulacak.
Bursa ile ilgili popüler tarih ve kültür konularım içerecek 12 ayda 4 kez olmak üzere IOS ve Android platformlarında yayınlanacak, benzer şekilde mobil yazılımdaki multimedya öğeleri ile dil desteğini sağlayacak şehir kültürü tablet dergisi yazılım uygulaması yapılacaktır. Proje tamamlandığında Bursa'ya gelen her turistin kolayca ulaşıp sahip olduğu cihazlar (akıllı cep telefonları, iPad tabletler ve İPhone) interaktif birer şehir rehberi olacaktır" dedi.

Yine BEBKA tarafından sağlanan 635 bin 429 TL destekle hazırlanan 'Bursa Kiosklarma Kavuşuyor' projesinin de 6 ay içerisinde hayata geçirileceğini belirten Ercoşkun, "Küreselleşen dünyada hızla büyüyen, katma değeri yüksek, farklı turizm çeşitlerini içeren ve birçok ülkede devlet politikası haline gelen turizm, özellikle son yıllarda ülkemiz ve Bursa ekonomisi için de büyük önem taşımaya başlamıştır. Bursa, son yıllarda birçok yerli ve yabancı turistin tercih ettiği bir şehir haline gelmiştir.
Projemiz ile şehri önemli ve hareketli noktalarına konulmak üzere, Bursa halkı ile dışardan gelecek yerli ve yabancı turistlerin bilgi alabilmesini sağlayan akıllı ekranlardan 20 adet satın alınarak, Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca ve Fransızca olmak üzere 5 dilde hizmet verecek şekilde, gerekli turizm bilgilerinin yüklenmesi sağlanacak ve hizmete açılacaktır" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, "Bursa'daki Termal ve Medikal TurizmDestinasyonlannm Dünyaya Tanıtılması" projesinin de 6 ay içerisinde 307 bin 468 TL'lik destekle hayata geçirileceğini bildirdi. Tedavi maksatlı sağlık turizminin dünya çapında hızla yayılan, özellikle batı ülkelerinde günden güne popülerlik kazanan bir fenomen olduğunu vurgulayan Ercoşkun, şöyle devam etti: "Bursa ilk çağlardan bu yana termal sulan ile bilinen bir şehirdir. Son yıllarda Bursa'da termal turizminin arttırılmasına yönelik yatırımlar yapılmıştır. Ayrıca gerek üniversite hastanesi, gerekse özel hastanelerimizin medikal alanda sahip olduğu tıbbi tecrübe ve son teknoloji, sağlık turizminde Bursa'nm cazip hale gelmesini sağlamaktadır. Termal ve medikal alanda Bursa'nm sahip olduğu termal ve medikal turizm destinasyonlaraım tanıtımına yönelik Türkçe, Arapça, İngilizce ve Rusça olmak üzere 4 dilde 3D İlim hazırlanacak ve bu filmi destekleyici termal-medikal turizm kitapçıkları bastırılacaktır. Proje bitiminde elde edilen tanıtım filmi ve kitapçıklar, birliğin katılacağı yurtdışı fuarlarında kullanılarak, Bursa'nın sahip olduğu termal ve medikal turizm destinasyonlarımn tamtımındaki en yeni materyaller olacaktır." Ercoşkun, son olarak AB Ulusal Ajansı destekli 'AB Ulusal Ajans Projesi'nin de bu sene hayata geçirileceğini söyledi. Ercoşkun, ebru ve çini sanatı ile Karagöz ve Hacivat gölge oyunu konusunda 16 ülkeden gelecek 18 katılımcıya kısa süreli eğitim verileceğini ve workshoplar yapılacağını söyledi.

Ankara Gündem

Geri Dön