16 / 04 / 2024

Bursa'daki Araplar kira fiyatlarını artırdı!

Bursa'daki Araplar kira fiyatlarını artırdı!

Bursa'da son dönemde yaşanan konut kiralarının yükselmeleri vatandaşları zor durumda bırakıyor. Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi artışları Bursa Haber'e değenlendirdi.



TÜİK verilerine bakıldığında yabancılara yapılan konut satışları Mart'ta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azalarak bin 595 olmuştu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mart 2016'da ilk sırayı 583 konut satışı ile İstanbul ikinci sırayı 360 konut satışı ile Antalya ve ardından 115 konut satışı ile Bursa üçüncü sırayı aldı. 


Mart ayında Türkiye'den konut alan yabancıları ülkelerine göre sıraladığımızda ise Irak vatandaşları satın aldıkları 244 konutla birinci oldu. Irak'ı sırasıyla 151 konutla Suudi Arabistan, 148 konutla Afganistan, 136 konutla Kuveyt ve 96 konutla Rusya Federasyonu izledi. 


ARAPLAR GELDİ KİRALAR ARTTI! 

Bursa'da son dönemde konut kiralarında yaşanan yüksek artışlar vatandaşı ekonomik olarak zor durumda bırakıyor. Kiralarda yaşanan astronomik artışları Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi Bursa Haber'e değerlendirdi. Sedat Durgut Türkiye'nin en büyük dördüncü büyük şehir olan ve her geçen gün artan göç ve kentsel dönüşüm projeleri ile Bursa'da konut kiraları son 1 yılda gereğinden fazla şekilde arttı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin Arap turisti ağırlayan Bursa'da turistlerin sezonluk ev kiralaması şehirde kiraların artmasına yol açan sebeplerden biri. Son dönemde Bursa'da konut kiralarında yaşanan astronomik artışları değerlendiren Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi kira fiyatlarındaki artışın en büyük sebebinin kentsel dönüşüm, şehirdeki Suriyeli sayısının artması ve konut yetersizliği olduğunu söyledi. 


ARZ TALEBİ KARŞILAMIYOR

Bursa'daki konut arz ve talep durumu konusunda konuşan Başkan Çelebi, "Şehrimizde insanların konut talebi çok fazla; konut arzı da bunu karşılayamıyor. Talebin fazla olmasının sebepleri ise Bursa'nın yoğun bir şekilde göç alması. Özellikle Bursa sanayisinin giderek büyümesiyle diğer bölgelerden çalışacak insanları Bursa'ya çekiyor. Diğer bir sebep ise yine Suriyeli göçmenler ve yatırım amaçlı Bursa'ya gelen Araplar" diye konuştu. Yatırım amaçlı gelen Arapların tercih ettikleri bölgeler hakkında konuşan Çelebi, 'Araplar daha çok Bursa'nın serin bölgeleri olan Uludağ eteklerindeki semtleri tercih ediyorlar. Özellikle Çekirge, Doburca, Kükürtlü gibi bölgeler" dedi. 


'KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNDÜ


Kentsel dönüşümün halk sağlığı ve kent estetiği açısından önemli olduğunu söyleyen Çelebi, "Kentsel dönüşümle birlikte Bursa'nın mevcut potansiyeli daha da artacak Ama burada vatandaşın duyarlı olması gerekiyor. Çünkü şuan kentsel dönüşüm 'rantsal' dönüşüme dönmüş durumda. İnsanların bu konuda bilinçli ve uyanık olmaları gerekiyor" diye konuştu. 




Bursa Haber


Geri Dön