16 / 04 / 2024

Bursa'daki ev kiralarının artış sebebi Suriyeliler!

Bursa'daki ev kiralarının artış sebebi Suriyeliler!

'Bursa'da Suriyeliler 'in olmadığı mahalle yok' diyen Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Çelebi, 'Ekonomik durumu iyi olanlar gözde yerleri, varlıklı olmayanlar kenar mahalleleri tercih ediyor' dedi.



Bursa`ya gelen Suriyeliler ev kiralarını son 3 ayda yüzde 10 artırdı. Zamda Arap turistler ve üniversite öğrencilerin ev arayışına girmesi de etkili oldu.

 

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, emlak piyasasında hareketlilik yaşandığını söyledi.

 

Satılık ve kiralık evlere talepten memnun olduklarını belirten Çelebi, Suriyeliler`in son 3 ayda Bursa`da ev kiralarını yüzde 10 arttığını vurguladı.

 

Çelebi, “Şu anda Suriyeliler`in olmadığı mahalle yok. Ekonomik durumu iyi olanlar Bursa`nın en gözde yerlerinde otururken, varlıklı olmayanlar kenar mahallelerde konaklıyor” dedi.

 

ÖĞRENCİLER DE ETKİLİYOR

 

Üniversite öğrencilerinin de ev telaşında olduğunu dile getiren Çelebi, şunları kaydetti:

 

``Öğrenciler en fazla Görükle Mahallesi`ni tercih ediyorlar. Şu anda ev değiştirenler ve yurttan ayrılanlar kiralık ev arıyorlar. Eylül ayında üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerle beraber daha da artış yaşanacağını düşünüyorum. Bölgede kira fiyatları eşyalı evlerde 500-650 lira, eşyasız evlerde 400-450 lira arasında değişiklik gösteriyor`` dedi.

 

BÖLGE BÖLGE KONUT FİYATLARI

 

Erdal Çelebi, ev kiralarının Yıldırım ve Osmangazi`de 400 ile bin lira arasında değiştiğini belirterek, ``Nilüfer`de ise 500 liradan aşağıya kiralık ev bulmak zor. Bu bölgede kiralar 2 bin 500 liraya kadar yükseliyor`` diye konuştu.

 

ARAP TURİSTLER DE KİRALIYOR

 

Erdal Çelebi, Bursa`ya gelen Arap turistlerin içinde sezonluk ev kiralayanların da olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

 

“Kalabalık aile yapıları olduğu için bir çoğu ev kiralama yoluna gidiyor. Sürekli gelenler daha önce kaldıkları eşyalı evleri tutuyorlar. Genellikle Çekirge, Maksem, Mollaarap ve Uludağ eteklerinde bulunan bölgeleri tercih ediyorlar” dedi.

 

EMLAKÇIYA DİKKAT!

 

Erdal Çelebi, ev alırken ve kiralarken emlakçının odaya kayıtlı olup olmadığının sorgulanması gerektiğinin altını çizdi

 

YENİ EVLİLER ARTIK EV ALMAK İSTİYOR

 

Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Çelebi, yeni evlenen çiftlerin yüzde 70`inin banka kredilerinin yüksek olmamasından dolayı kiralama yerine ev almayı tercih ettiklerini ileri sürdü.

 

Deprem riskinden dolayı genellikle yeni yapılan evlerin tercih edildiğini ifade eden Çelebi, “Ulaşım, çevre düzenlemesi ve okulların yakınlığı da fiyatları etkiliyor” dedi.

 

KONUT FİYATLARI YÜZDE 5 ZAMLANDI

 

Bursa`nın merkez ilçelerindeki konut fiyatları hakkında da bilgi veren Çelebi, yılbaşından bu yana fiyatların ortalama yüzde 5 zamlandığını kaydetti.

 

Deprem öncesi ve sonrası yapılan binalarda fiyatların değişiklik gösterdiğinin altını çizen Çelebi, Yıldırım`da sıfır dairelerin metrekaresinin bin lira ile bin 700 lira arasında değiştiğini, eski yapılarda bu rakamın 800 liraya kadar gerilediğini kaydetti. Osmangazi`deki satılık konutların metrekaresinin bin ile bin 600 arasında değiştiğini dile getiren Çelebi, ``Nilüfer`de ise konutlar metrekaresi bin 300 ile 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bekliyor`` dedi.

 

BALAT BAŞI ÇEKİYOR

 

Son zamanlarda Yıldırım`da Millet Mahallesi, Osmangazi`de Yunuseli ve Nilüfer`de Demirci ile Ertuğrul bölgelerinin tercih edildiğine dikkat çeken çeken Çelebi, “Nilüfer diğer ilçelere göre daha fazla rağbet görüyor. Özlüce ve Ertuğrul mahallerinde evlerin metrekare fiyatı bin 500 ile 2 bin lira arasında değişirken, Balat`ta yapılan lüks konutların metrekaresi 2 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor” diye konuştu. Altıparmak ve Heykel civarında durgunluk olduğunun altını çizen Çelebi, “Özellikle Çarşamba`da kentsel dönüşümü bekliyoruz. Bu bölge merkezi olduğu için dönüşümden sonra fiyatlar mutlaka yükselir” dedi.


Olay Bursa


Geri Dön