16 / 04 / 2024

Bursa'nın Hanlar Bölgesi'nde Cumhurbaşkanı kararıyla çalışmalar hızlandı!

Bursa'nın Hanlar Bölgesi'nde Cumhurbaşkanı kararıyla çalışmalar hızlandı!

Osmanlı'nın ilk başkent Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuna ilişkin gelişimini bitiren Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ne eski ihtişamını kazandıracak tarihi projede kat edilen mesafe arttı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca da destek verilen projesinde, Kızılay, İşkur, Merkez Bankası binaları ile Pirinç Han’ın arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi şeklinde bilinen 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkân ile yıkılan Kızılay binasının arkasındaki bir bina yıkılmıştı. Proje kapsamında toplam 5 bin 969 metrekare büyüklüğünde kamulaştırılacak alandan 1016 metrekarelik alan kamulaştırılmıştı. Proje alanı üzerindeki 500’e yakın hak sahibinden 101’i ile anlaşılırken, kalan 400’e yakın hak sahibi ile de görüşmeler sürüyordu. Toplam 21 bin metrekare büyüklüğündeki yıkım gerektiren alanın 5 bin 100 metrekaresinde yıkımları bitiren Büyükşehir Belediyesi, kalan yaklaşık 16 bin metrekare büyüklüğündeki alanda sürece hız kazandırıması amacıyla ‘acele kamulaştırma’ sürecini devreye aldı. 

Bursa nın Hanlar Bölgesi nde Cumhurbaşkanı kararıyla çalışmalar hızlandı!

Cumhurbaşkanı onayladı

Bursa’nın belki de gelecek 100 yılına imzasını atacak tarihi projeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da destek verdi. Acele Kamulaştırma Kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda; “Bursa İli Osmangazi ilçesi Şehreküstü Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların, Hanlar Bölgesi olarak bilinen alanda yer alan hanların meydana çıkarılması amacıyla yürütülecek, 'Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılarak Gelecek Nesillere Aktarılması" temalı proje çalışmaları kapsamında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Bursa nın Hanlar Bölgesi nde Cumhurbaşkanı kararıyla çalışmalar hızlandı!

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesinin kamulaştırma süreçlerinde fazla mesai yapan Büyükşehir Belediyesi Kamulaştırma Şube Müdürlüğü, acele kamulaştırma kararının çıkmasıyla zaman kaybetmemek amacıyla süece hız kattı. Hukuk Müşavirliği kanalıyla 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesine göre tespit davaları açılacak ve tahliye işlemleriyle beraber yıkımlara yeniden start verilecek.

Bursa Osmangazi için acele kamulaştırma kararı!


Geri Dön