29 / 03 / 2024

Bursa'nın milyon dolarlık hayalet binaları!

Bursa'nın milyon dolarlık hayalet binaları!

Bursa'nın merkezi yerlerindeki büyük yapılar, çözülemeyen hukuki sorunlar, şahsi ya da ticari sıkıntılardan dolayı bir türlü değerlendirilemiyor. Milyonların harcandığı bu yapıların ne zaman kullanılacağı ve nasıl değerlendirileceği merak konusu.




Seneler önce yapımına başlanan zaman zaman ödenek eksikliği veya projede yaşanan plan sıkıntıları nedeniyle bir türlü bitirilemeyen ve yarım kalan Çelik Palas ek oteli, Stadyum Caddesi'ndeki Tower Plaza, Fomara'daki Alman Hastanesi ve Nilüfer'deki İl Emniyet Müdürlüğü binası gibi devasa yapılar kaderine terk edildi. Milyonların harcandığı bu yapıların ne zaman kullanılacağı ve nasıl değerlendirileceği merak konusu. 



Nasıl gelişti? 


En eski yapılardan olan Tower Plaza, henüz 1990'lı yılların başında proje aşamasındayken tartışılmaya başlanmıştı. Göktuğ Şirketler Grubu tarafından Atatürk Stadyumu'nun karşısındaki 38 bin metrekare alan üzerine inşası başlanan Tower Plaza, Bursa'nın Yaşam Merkezi sloganıyla yola çıktı. Büyükşehir ve Osmangazi Belediye meclislerinin imar planlarında yaptıkları değişikliklerle akademik odalar tarafından belediyeler aleyhinde dava açıldı. Davalar devam ederken binaya 20 katlık ruhsat verildi. 1995 yılında söz konusu plan değişiklikleri planlama esaslarına aykırı bulundu. Buna karşın inşaat devam etti. 1998 yılında binaya 20 kat artı 4 kat yapım izni içeren tadilat ve yenileme ruhsatı verildi. Meslek odaları yeniden İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bir dönem bina kaçak katlar dolayısıyla da mühürletilmişti.



2009'da gündeme geldi 


Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin açılmasıyla birlikte binanın alışveriş merkezi ve otel olarak hizmete alınması gündeme geldi. Söz konusu haberlerde Tower Plaza'nın ara terasında proje dışı yapılan çelik konstrüksiyon çatı yüzünden yapı kullanım izni alınamadığı, projede aykırı olan yerlerin inşaat ruhsatına uygun hale getirileceği ifade ediliyordu. 300 kişinin konaklayacağı, bin kişinin istihdam edileceği bir merkez olacaktı. Mimarlara göre binanın imar planı da geçersizdi ve oraya işletme ruhsatı verilmesi mümkün değildi. Aradan 5 yıl geçti ancak Tower Plaza boş durmaya devam ediyor.  


Firma iflas edince...


Tüm polis birimlerini aynı çatı altında toplaması planlanan Nilüfer'deki yeni İl Emniyet Müdürlüğü binası da kullanılamayan bir başka bina.  İzmir  Yolu üzerinde Fatih Sultan Mehmet Bulvarı girişine yapılan binanın, 2001 yılında temeli atıldı. Ödenek yetersizliği nedeniyle inşaat durdu. 2005 yılında çıkan ödenekle birlikte yeniden inşaat başladı ancak inşaatın yapım ihalesini alan firma iflas edince binanın yapımı yine tamamlanmadı. Edinilen bilgiye göre kesin hesap işleri tamamlandığında yeniden ihale edilecek ve binanın tesisat işleri yapılacak. Tesisatın tamamlanmasının ardından da binanın Emniyet Müdürlüğü olarak hizmete alınması planlanıyor. 



Hayalet yapı 


Çelik Palas Oteli arkasında 95 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ek otel binası da hayalet yapı halinde kaderini bekliyor. 32 milyon dolarlık proje tamamlandığı takdirde Türkiye'nin en büyük kompleks oteli olacak. Çelik Palas ek oteli ve süreç içinde kullanılmaması nedeniyle de çürümeye başlayan binalar, biran önce işlevsellik kazanmayı bekliyor. 



Bu yıl içinde açılması bekleniyor


Bir diğer yapı ise Fomara'da hizmete alınamayan Alman Hastanesi. Söz konusu yer Belediye Hizmet Binası olarak düşünülmüştü. İlerleyen zamanda planlar değişti ve yer bünyesinde Vatan Hastaneleri'ni de barındıran Azmi Ofluoğlu başkanlığındaki Universal Grup tarafından Belediye'den kiralandı. Binanın içi tamamen bir sağlık kurumu olarak yapıldı ancak faaliyete geçemedi. Grup, mali sıkıntıya girince yatırım da durdu. Bu arada bir kısmı yabancılara satılan grup, yeniden satış haberleriyle gündeme geldi. Bina hizmete almamayınca Büyükşehir ve Grup arasında görüşmeler gerçekleşti. Binanın bu yıl içinde hastane olarak açılması bekleniyor. 



Bursa Hakimiyet


Geri Dön