27 / 04 / 2024

Bursa'yı kentsel dönüşümde neler bekliyor?

Bursa'yı kentsel dönüşümde neler bekliyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümle ilgili yaptığı değişiklikleri İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak değerlendirdi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde yeni bir yatırım alanı açtı. Hak sahiplerinin onay oranından satış usulüne kadar birçok noktada değişiklik içeren düzenlemeyi değerlendiren İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa özelinde neşter bekleyen çok fazla bölge olduğunu vurguladı.

Bursada Bugün'de yer alan habere göre, kentsel dönüşüm alanında ilk yasanın 6306 sayılı kanun ile 2012 yılında çıkarıldığını hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, yasanın çıkartılmış olmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir uygulama alanı bulamadığını söyledi.

Yapılan yeni düzenlemenin ancak müteahhit ile sözleşme yapmış vatandaşların mağduriyetini gidermeyi sağlayabileceğini ifade eden İMO Bursa Şube Başkanı Albayrak, "Sadece yasal düzenlemeler yapılarak bu işlerin üstesinden gelinemiyor. Ben bu konuyu çok önemsediğim için sürekli vurguluyorum. Yıldırım'da yapılan çalışmalar 4-5 yılın emeğiydi belirli bir noktaya geldi ve sonra durduruldu. Onun için daha bir takım çalışmalar gayretler eklenmesi gerekiyor. Vatandaşımız şunu bilmeli ki konutlarının evlerinin depreme dayanıksız olduğu tespit edilenlerin mutlaka bir yaptırıma tutulması gerekiyor" dedi.

Bursa'da kentsel dönüşüm alanında neşter bekleyen çok fazla bölge bulunduğuna da değinen Mehmet Albayrak, "Bursa'ya baktığımızda kentsel dönüşüm yapılması gereken yerler inanılmaz derecede fazla, henüz oralara girip neşter vurulmuş değil bu konuda değinilmesi gereken nokta bu. Bunun yanında kat maliklerinin çoğunluğu ile ilgili bir değişim geldi. Bu değişiklik de 3'te 2 çoğunluk aranıyor. Çoğunluk sağlandığı takdirde kalan 3'te1 için razı gelmezse satışa çıkartılıyor. Önceden bunu kat maliki almazsa hazine almak zorundaydı lakin şu an kat maliki almazsa 3. bir şahıs da alabiliyor. Bu da kentsel dönüşüm çalışmaların hızlandırabilir. Kentsel dönüşüm çalışmaları çok kararlılık isteyen çok düşünülmesi ve ilgilenilmesi gereken konular" dedi.

 


Geri Dön