27 / 04 / 2024

Büyük İstanbul depreminde 48 bin bina ağır hasar görecek!

Büyük İstanbul depreminde 48 bin bina ağır hasar görecek!

İstanbul Deprem Çalıştayı Aralık 2019 raporu yayınlandı. Çalıştaydaki açıklamaların paylaşıldığı raporda, olası büyük İstanbul depreminde İstanbul'un tahmini olarak karşılacağı hasarlara da yer verildi...



İstanbul’un afetlere dayanıklı bir şehir olması hedefiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2-3 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen İstanbul Deprem Çalıştay’nda Birleşmiş Milletler Afet Risklerini Azaltma Merkezi’nin (UNDRR) de dikkate aldığı ‘Sendai Çerçevesi Planı’nda ilan edilmiş prensiplere göre belirlenen 6 tematik başlık (Afet Risk Yönetimi; Acil Durum Yönetimi; Afet Risk Analizleri; Afet Risk Finansman Kapasitesinin Geliştirilmesi/Afet ekonomisi; Kentsel/Mekânsal Planlama, Tasarım, Yenileme, Geliştirme; Ekosistemin ve Doğal Kaynakların Korunması ile İklim Değişikliği Adaptasyonu) incelendi. 

Çalıştay, 6 tema ve alt başlıkarı halinde, 1243 akademisyenin katılımı, 60 panel konuşması ve 45 yuvarlak masa oturumu ile gerçekleştirildi. 

İlgili tüm üniversite ve kurumların katılımla yapılan panel oturumlarında; belirlenen temalara ilişkin mevcut durum, uluslar arası alandaki gelişmeler ve bilimsel çerçevenin ortaya konulması konuları değerlendirilip; yapılan yuvarlak masa oturumlarında ise konularla ilgili sorunlar, çözüm önerileri ve projeler ele alındı. Bu kapsamda İBB tarafından hazırlanan "İstanbul Deprem Çalıştayı Sonuç Raporu" yayınlandı.

Gelecekte, İstanbul’da olası yıkıcı bir deprem yaşanacağı ve bu depremin de sonuçlarının afet boyutunda kayıplar oluşturacağı gerçeği bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 16 milyon İstanbullu ile paylaştığı “Deprem Seferberlik Planı”; deprem riskinin azaltılması işinin, topyekûn ve bütüncül bir strateji ile ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Deprem Seferberlik Planı ile ortaya konulmuş olan yol haritası, İstanbul’un geleceğini şekillendirmek ve daha dayanıklı bir şehir yaratmak amacıyla ilgili tüm paydaşların, aktörlerin ve tarafların bir araya gelmesi, görüşlerini sunması, tartışması ve çözüm önerilerini şeffaf, katılımcı ve özgür bir ortamda açıklamasını gerekli kılmakta. Bu amaçla kurgulanan “İstanbul Deprem Çalıştayı (İDÇ)”, bu doğrultudaki ilk adım olma niteliği taşımakta olup, deprem kaynaklı bir afet ile ilişkili bütün paydaşların ve sektörlerin katılımı ile 2-3 Aralık 2019 tarihinde yapıldı.

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İstanbul Deprem Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, “İstanbul’daki 1.166.000 binanın büyük bir kısmının deprem riski yüksektir. 7.5 büyüklüğündeki olası bir deprem senaryosuna göre 194 bin bina orta ve üstü hasar, 48 bin bina ağır ve çok ağır hasar alabilir, binlerce can kaybı yaşanabilir. 463 hasarlı içme suyu noktası, 1045 hasarlı atık su noktası ve 355 hasarlı doğalgaz noktası zarar görebilir” dedi.

İkinci açılış konuşması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapıldı. İmamoğlu, “İstanbul’da öncelik verilmesi gereken en önemli konu deprem ve depremin etkileyeceği can ve mal güvenliğidir. Amacımız, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de, farkındalığı artırmak ve deprem öncelikli olmak üzere kenti tüm afetlere karşı hazırlıklı hale getirmektir” diye konuştu. 

İmamoğlu, İstanbul’da 1,2 milyon binanın büyük bir kısmının deprem riski taşıdığını, İBB ve Kandilli Rasathanesi DAE ile yapılan analizler sonucunda, 48.000 binaya dair hasar öngörüsünün çok yüksek olduğunu ve her ne kadar insanın dili varmasa da binlerce can kaybı öngörüsü olduğunu belirtti. 

Raporu görüntülemek için tıklayın

İstanbul'daki 116 bin 827 konut dönüşecek!

Bilim insanlarından İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken açıklama!


Geri Dön