28 / 04 / 2025

Kira ilişkisine açıkça itiraz etmeyen borçlu, sözlü kira sözleşmesini zımnen kabul etmiş sayılır mı? 

Kira ilişkisine açıkça itiraz etmeyen borçlu, sözlü kira sözleşmesini zımnen kabul etmiş sayılır mı? 

Kira ilişkisine açıkça itiraz etmeyen borçlunun sözlü kira sözleşmesini zımnen kabul etmiş sayıldığı belirtildi.


Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren kira sözleşmeleri bir mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma şeklinde belirtilir. Kira sözleşmeleri söz konusu bir mülkün kullanımını ya da kullanımıyla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmış olan  karşılığında da belirli bir kira bedelinin ödenmesini öngören sözleşme olarak bilinir.

Söz konusu bu kira sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenir ve taraflar arasında yasal bir bağlayıcılığı da vardır.

Hem mülk sahiplerini hem de kiracıları oldukça yakından ilgilendiren bu kira sözleşmeleri, genel olarak arsa, konut ya da iş yeri gibi mülklerin kiralanmasıyla ilgilidir. Bu sözleşmeler kiracı ile mülk sahibi (kiralayan) arasında imzalanır ve genellikle belirli bir süre için geçerli olur.

Peki, kira ilişkisine açıkça itiraz etmeyen borçlu, sözlü kira sözleşmesini zımnen kabul etmiş sayılır mı? İşte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen o sorunun yanıtı....

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden yaptığı paylaşımda kira ilişkisine açıkça itiraz etmeyen borçlunun sözlü kira sözleşmesini zımnen kabul etmiş sayıldığını belirtti. 





Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun konu ile ilgili olarak yaptığı paylaşım şu şekilde:

KİRA İLİŞKİSİNE AÇIKÇA İTİRAZ ETMEYEN BORÇLU, SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİNİ ZIMNEN KABUL ETMİŞ SAYILDI

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2024/7958 E. - 2025/184 K. sayılı kararında, sözlü kira sözleşmesine dayalı yapılan icra takibine karşı borçlunun yalnızca borca ve ferilerine itiraz etmesi, ancak kira ilişkisini ve kira miktarını açıkça reddetmemesi halinde, bu hususların kesinleşmiş sayılacağı belirtilmiştir.


Karar özeti:

“Somut olayda, borçlunun takibe itirazında açıkça ve ayrıca kira ilişkisine karşı çıkmadığı; borçla bir ilgisinin bulunmadığını bildirerek borca ve ferilerine itiraz ettiği anlaşılmıştır. Borçlunun kira ilişkisine ve kira miktarına açıkça karşı çıkmaması karşısında, İİK’nın 269/2. maddesi gereğince kira ilişkisinin ve kira miktarının kesinleştiğinin kabulü gerekir.”


Geri Dön