24 / 04 / 2024

Büyük Körfez Projesi ile hedef yüzülebilir Körfez!

Büyük Körfez Projesi ile hedef yüzülebilir Körfez!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği yatırımlarla İzmir Körfezi'nde büyük bir dönüşümü gerçekleştirirken, yaşama geçireceği Büyük Körfez Projesi ile de hedefini "Yüzülebilir Körfez" olarak belirledi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği yatırımlarla  İzmir  Körfezi'nde büyük bir dönüşümü gerçekleştirirken, yaşama geçireceği Büyük Körfez Projesi ile de hedefini "Yüzülebilir Körfez" olarak belirledi. 


Başkan Aziz Kocaoğlu, ÇED izni beklenen çalışmayı "Türkiye'nin en büyük geri dönüşüm projesi" olarak tanımladı.

 

Büyük Kanal Projesi kapsamında gerçekleştirilen arıtma yatırımları ve dere ıslahları sonucu İzmir Körfezi kirlilikten kurtuldu, mavi rengine yeniden kavuştu. 1997 yılında yapılan ölçümlerde Körfez'de 100 mililitrede 3 milyonun üzerinde olan koli basili miktarı, Büyük Kanal Projesi'ni takiben Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi'nin işletime alındığı 2001 yılında farklı noktalarda 2 binin üzerindeydi. Büyük Kanal Projesi ve Körfez'in temizlenmesi için yürütülen çalışmalar sonrasında koli basili değerleri, özellikle 2005 yılından sonra giderek düştü. 


Dokuz Eylül Üniversitesi'nin 2014-2015 raporu, "yüzülebilir körfez" hedefinin artık hayal olmadığını gösterdi. Yüzeysel Su Kalitesi Yönetmeliğe göre deniz suyunda 100 mililitrede maksimum 500 koloni olması gereken koli basili sayısı, İzmir Körfezi'nde ortalama 30 olarak tespit edildi. Deniz altındaki yaşamda da çarpıcı iyileşmeler gözlendi. İç körfezde çözülmüş oksijen seviyesinin yükselmesi ile birlikte canlı türü sayılarında ciddi artış yaşandı. İzmir'in ünlü karagöz, çipura, barbun balıkları ve karidesleri yeniden Körfez'e döndü. 

DEV PROJE

Büyük Körfez Projesi'nin, İzmir iç körfezinin hayatiyetini sürdürmesiyle doğrudan ilgili olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Körfez'e irili ufaklı 16 adet dere ve kollarından alüvyon akışı oluyor. Bu alüvyonlar giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. Bizden önceki dönemde, 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi'ni, yaptığımız temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Şimdi de aldığımız gemiyle körfezin sürekli taranmasını ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesini sağlayacağız. Büyük Körfez Projesi, Türkiye'nin en büyük geri dönüşüm projesi olacak" dedi. 


Habertürk Egeli Ek


Geri Dön