18 / 04 / 2024

'Büyük Körfez Projesi hızlandırılmalı!'

'Büyük Körfez Projesi hızlandırılmalı!'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çandarlı Limanı'yla ilgili adımların da atılmasını, Alsancak'ta aşılan özelleştirme krizinin ardından Büyük Körfez Projesi'nin hızlanması gerektiğini söyledi.



DTO meclisinde Alsancak Limanı'nın yeni imar planıyla özelleştirme tarihini beklediğini söyleyen Deniz Ticaret Odası  İzmir  Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çandarlı Limanı ile ilgili adımların atılması gerekliliğine ve Alsancak'ta aşılan özelleştirme krizinin ardından Büyük Körfez Projesi'nin de aşılması gerektiğine vurgu yaptı. 


Deniz Ticaret Odası izmir Şubesi, Kasım ayı meclis toplantısı yeni meclis salonunda gerçekleştirildi. DTO Şube Başkanı Öztürk'ün gündeminde geçtiğimiz hafta Özelleştirme İdaresi tarafından planı yenilenen Alsancak Limanı yer aldı. Uzun süredir bekleyen liman için alınan özelleştirme karan üzerinden Öztürk, Büyük Körfez Projesi ve Çandarlı Limanı için mesaj verdi. Özelleştirme krizinin aşılması üzerinde Körfez Projesi'ne gönderme yapan Öztürk, Tarama ve sirkülasyonu öngören Büyük Körfez Projesi'nin de ÇED onayı hızlandırılmalıdır. Umarız uzlaşma ile bu planlara son şekli verilir' dedi.


İzmir Haber Ekspres



Haber Akşam Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2012 yılında 'Kruvaziyer Limanı' ve 'Yük Limanı' olarak ikiye ayrılan İzmir Alsancak Limanı'nın yeni imar planları, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 14 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Her iki limanın yeni imar planları, İzmir Biiyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'nde bir ay sürecince askıya çıkarılacak. Edinilen bilgiye göre, İzmir Kruvaziyer Limanı ve İzmir Yük Limanı'nın, 2016'nın ilk yarısında ihaleye çıkarılması öngörülüyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı'nın imar planlarının hazırlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. 

Öztürk, "İzmir'in varoluş nedeni limanıdır. Bu nedenle Alsancak Limanı'nın geleceğine yönelik belirsizliği ortadan kaldıracak her adımı destekliyoruz. 

İzmir Alsancak Limanı, dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmelerin dışında kalamaz" diye konuştu. 


Akşam Ege 



Haber, Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kumlu toplantısında sunum yapan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, özelleştirme sürecindeki İzmir Alsancak Limanı'nın durumuna ilişkin kurul üyelerini bilgilendirerek, *Yeni planın uygulanması, 8 yıldır kördüğüm olan izmir için büyük bir motivasyon olacak' diye konuştu. 


Yeni imar planında emsal yapılaşmanın 1,25'ten 0,50'ye indiğine ve AVM projesinin iptal edildiğine dikkat çeken Öztürk, izmir ile aynı tarihte ihaleye çıkarılan Mersin Limanı'nın bugün İzmir'in iki kaü büyüklükte bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, bu aşamadan sonra daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. 

Öztürk, izmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde hayata geçirilecek Büyük Körfez Projesi'nin de Alsancak Limanı'nın gelişimi açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, 'izmir ya karasallaşarak tarihten silinen Efes Limanı gibi ya da dünyayla bütünleşen Amsterdam Limanı gibi olacak' dedi. 


Gözümüz kulağımız Ankara'da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu ise TCDD ile birlikte gerçekleştirecekleri Büyük Körfez Projesi kapsamındaki liman yolunun taranması için ÇED Raporu'nu beklediklerini belirterek, 'Bizim yapacağımız sirkülasyon kanalı çevre, liman yolunun taranması da kent ekonomisi ve limanın faaliyetleri açısından çok önemli. ÇED raporunun hemen çıkıp taramanın yapılması lazım' diye konuştu. 

Tarama olmadan olmaz! İEKKK üyelerinden Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi için 2016'nın ikinci çeyreğine hedef konulduğunu hatırlatarak, 'Körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan özelleştirme mümkün değil' dedi. 


Devletin sonuçlandırmadığı bir tarama faaliyetini özel sektörün üstlenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Türkkanı, 'Önce tarama faaliyetinin tamamlanması, sonra özelleştirmeye çıkılması daha doğru olacak' diye konuştu. 


ÇED onayı bekliyoruz İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Büyük Körfez projesinin 2013'de başlayan ÇED sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekerek, '2015 sonu ya da 2016 başlarında onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Rehabilitasyon projesi Alsancak Limanı için çok büyük önem taşıyor' şeklinde konuştu. 

Liman arazisindeki inşaat alanlanmn yeni planlama ile bir hayli düştüğünü ve yoğunluğun son derece azaldığını sözlerine ekleyen Ekrem Demirtaş, artık karşı görüş oluşturmadan, bu planın kent adına onaylanması ve ihaleye çıkılması gerektiğini belirterek, ihale şartlarının katılımcıları teşvik edecek şekilde olmasının önemini vurguladı. 


Haber Ekspres


Geri Dön