19 / 04 / 2024

Caddelere rakip olan AVM'ler sokağa taşındı!

Caddelere rakip olan AVM'ler sokağa taşındı!

Hem kendi aralarındaki rekabet hem de tüketicinin isteği, caddelerin alternatifi olarak kurulan AVM'leri sokağa taşıdı. Trump Towers'ın ardından Akmerkez de açık alanını genişletme kararı aldı...



Hem kendi aralarındaki rekabet hem de tüketicinin isteği, caddelerin alternatifi olarak kurulan AVM'leri sokağa taşıdı. Trump Towers'ın ardından Akmerkez de açık alanını genişletme kararı aldı. Astoria, Bilkent Center ve Tepe Nautilus'ta da yenileme çalışmaları çerçevesinde açık alanlar genişletiliyor. Yeni yapılan AVM'lerin de büyük bir çoğunluğunda eski tarz caddelere benzeyen açık alanlar tasarlanıyor. 


Trump Towers cadde açıyor, Akmerkez sokağa taşıyor, Astoria sokak havası yaratacak bir konsept üzerinde çalışıyor... Türkiye'de son yılların sosyalleşme merkezleri olarak kabul edilen AVM'ler kabuk değiştirmeye başladı. Fek çok açıdan daha avantajlı olduğu düşünülen kapalı AVM'ler artık yerini açık AVM'lere bırakıyor. Kapalı olarak kurulanlar ise imkanları dahilinde açık alanlar yaratarak müşteriyi çekmeye çalışıyor. 


Sigara yasağıyla birlikte başlayan bu trend, son dönemde tüketicinin hem yemek yiyip hem alışveriş yapabileceği eski cadde ortamını talep etmesiyle birlikte yükselişe geçti. AVM'lerin birçoğu yenileme çalışmalarına başlarken yatırımcılar yeni açacakları projelerinde açık alışveriş caddelerine yer vermeye başladı. 


TRUMP'DAN DEV YATIRIM 


Bu trendin son örneklerinden biri Trump AVM oldu. AVM'nin teras katında bulunan Trump Cadde'yi İzzet Çapa tasarladı. 25 markanın bulunduğu cadde için 6 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 


Cadde teras katında açık havada olduğu için rüzgar mühendisleriyle çalışıldı. Günde 21 bin kişiyi ağırlayan AVM'nin 'cadde' konseptinin de etkisiyle ziyaretçi sayısını 24 bine çıkarması hedefleniyor. Açıkhava konseptinin çok beğenildiğini söyleyen Trump AVM Genel Müdürü Bülent Kural, bu konseptin insanlara nefes alacak bir ortam yarattığını söylüyor. 


Açıkhava trendine yeni katılacak AVM'lerden biri de Akmerkez. Bir süreden beri inşaat çalışmalarının sürdüğü Akmerkez'in yeni konseptinde kaldırım kafe ve restoranlar bulunacak. 27 milyon Euro'luk yatırım bütçesi bulunan yenileme çalışmaları kapsamında AVM'nin girişindeki bazı dükkanlar açık konsepte katılırken teras katı da yeniden düzenlenecek. 

Astoria da yenilenirken cadde trendine uyum sağlamaya çalışıyor. 5-6 milyon dolarlık yatırım yapılan AVM'nin yiyecek içecek katı sokak havası yaratan bir tasarımla yenilenecek. 


TEPE İKİ AVM'Yİ YENİLEDİ 


Tepe Prime AVM ile açık hava konseptine adım atan Tepe Emlak, iki AVM'siyle daha son dönem trendine uyum sağlayacak. 15 yıllık Bilkent Center AVM'de yenileme çalışmaları başlatan şirket, açık alanları genişletirken cafe restoran sayısını da artırmayı planlıyor. Mamıaray ve metro istasyonlarının hemen yanında bulunan Tepe Nautilus'ta da meydan düzenlemesi yapıldı. Tepe Emlak Genel Müdür Yardımcısı Hayal Olcay, bu meydanın barındırdığı kafe restoranlarla Anadolu ve Avrupa yakasının buluşma noktası olmasını hedeflediklerini söylüyor. 


Bu arada yeni açılan AVM'lerin de önemli bir bölümü açık olarak tasarlanıyor. 2013' ün Mayıs ayında açılan Vialand bunun örneklerinden biri. İçinde AVM'nin yanı sıra tema park. gösteri merkezi gibi pek çok kompleksin yer aldığı Vialand'in genel müdürü Tolga Alişoğlu, "Biz toplum olarak açık havada olmayı seviyoruz. Mesela yurtdışında pek görülmez ama bizde evlerde mutlaka balkon olur. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde bu tip yatırımların artmasını bekliyoruz" diyor. 


Torunlar GYO ise nisan ayında açılacak Mail Of istanbul projesinde açık bir alışveriş caddesine yer verdi. 7 bin 800 metrekarelik bir alana kurulu açık caddede 42 mağaza bulunuyor. Toplamda 350 mağazanın bulunduğu Mail of istanbul'un sadece AVM'si için 850 milyon TL yatırım yapıldı. Torunlar GYO AVM'lerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ilham İnan Dündar, Mail Of istanbul'a yılda 24 milyon ziyaretçi beklediklerini söylüyor. 


ANADOLU'DAKİ ÖRNEKLER 


Şimdiye kadar outlet AVM yatırımlarına imza atan İzmirli Karakaşlar Group ise outlet olmayan iki alışveriş merkezi projesini başlatmaya hazırlanıyor. Nazilli ve Urla'da yer alacak her iki proje de açık hava olarak tasarlanacak. 


2012 yılında Konya Kentplaza AVM'yi açan Deha Grup ikinci perakende yatırımı Konya Parkmahal'i geniş yeşil alanları bulunan karma bir proje olarak tasarlamayı tercih etti. 2015-2016 yıllarında faaliyete geçmesi planlanan Konya Parkmahal, 90 bin m2'lik arsa içerisinde, 40 bin m2 ticari alan ve 50 bin m2 konut alanından oluşan bir proje. 


Artık AVM'lerde fiziki özelliklerin ve mimari tasarımın da öne çıktığını belirten Deha Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arıcı, "AVM ziyaretçisi daha fazla sosyal fonksiyon. daha fazla dolaşım alanı istiyor. 

Açık havayla bütünleşen, yeşilin hakim olduğu alanları ziyaretçisine sunan AVM'ler ile kurulan bağ daha güçlü oluyor. Akvaryum, yeşil alanlar, botanik bahçeleri gibi mekanların tüketicinin alışveriş davranışında pozitif etkisi olduğunu gözlemledik" diyor. 


İZMİR'E AÇIK AVM GELİYOR 


Türkiye'deki ilk açık hava konseptli AVM olan Kanyonun yatırımcısı İŞ GYO, 20l6'da izmir'de açılacak olan Ege Perla'yı da açık olarak tasarlıyor. Tüketicilerin kapalı ve izole alanlar yerine çevre ile bütünleşik, ferah ve dış dünya ile entegre alanları tercih ettiğini söyleyen Iş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, sözlerine şöyle devam ediyor: "Alışveriş merkezinin çatısı özel peyzaj tasarımı ile yeşillendirilecek ve tüm kullanıcılar için bir tür 'kent parkı' haline gelecek." Turkmall da 2014'te yapacağı sekiz AVM'den iki tanesini açık konseptte tasarladı. AVM'lerin bulundukları bölgeyle bütünlük sağlaması gerektiğini söyleyen Turkmall CEO'su Hilmi Özçakır, Novada Outlet Körfez ve Novada Outlet Akhisar'ı açık hava konseptiyle yaptıklarını belirtiyor. Multi Development'ın da önümüzdeki dönemde tamamlanması planlanan Forum  Adana  AVM'si açık olacak. 


ZİYARETÇİ SAYISINA OLUMLU YANSIYOR 



Açık hava konseptini içeren yenilikler AVM'lerin çehresini değiştirirken ziyaretçi sayılarına da pozitif etki ediyor. Türkiye'nin ilk AVM'si olan Galleria 2011 yılında yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırımla yenilenerek dış cafe ve restoran konsepti oluşturmuştu. AVM'nin hafta içi 25 bin ve hafta sonu 30 bin kişi ağırladığı söyleyen Galleria Genel Müdürü Hasan Ardıç, sadece dışarıdaki cafe restoran bölümünün ise hafta içi günlük 5 bin, hafta sonu 6 bin kişiyi ağırladığını belirtiyor. 


Ayşegül Sakarya Pehlivan/ EKONOMİST


Geri Dön