28 / 03 / 2024

Çalışma odasının dekorasyonu başarıyı etkiliyor!

Çalışma odasının dekorasyonu başarıyı etkiliyor!

İyi düzenlenmiş bir çalışma odası çocuğunuzu ders calışmaya motive edebilir. Tabii bunun garantisini yok. Ama sevimli ve eğlenceli bir oda çocukta çalışmaya karşı bir sempati oluşturabilir.



Ders çalışmayı teşvik eden oda diye bir şey var mı bilmiyorum ama ideal bir ders çalışma ortamı nasıl olmalı diye küçük bir araştırma yaptım. Ebeveynlerden ve uzmanlardan görüş aldım. Çalışmaya hevesli çocuğun, isterse salonda, kanepede bile çalışabildiği, istemeyen çocuğun ise ideal şartlara rağmen çalışmadığı sonucu çıkıyor. Ama çocuğun konsantrasyon problemini çözebilecek bir ortam yaratılabilir mi diye düşününce bazı çözümler ortaya çıkıyor. Çalışma bölümünün dış dünyadan tamamen soyutlanmış bir yer olması gerekiyor. Herkesin evinde böyle bir ortam yok tabii. Eğer evde bir çalışma odası varsa, bunun ne kadar büyük bir lüks olduğunun farkına varmak lazım. Burayı ideal bir çalışma alanı olarak düzenlemek için çok çaba sarf etmeye de gerek yok üstelik. Zaten çalışmak için tasarlanmış odayı biraz daha sevimli ve çocuğa uygun hale getirmek, belki masanın yüksekliği ile oynamak yeterli olacaktır. En azından masanın yerini değiştirmek, kalın perde ile dış dünyadan odayı yalıtmak gibi çözümler düşünülebilir. Çalışma masasının pencereden uzaklığını tamamen bulunulan kata göre ayarlamak gerekiyor. Alt katlarda yaşıyorsanız ve dışarda dikkat dağıtacak bir yoğunluk varsa, o zaman çalışma masası pencereden olabildiğince uzak olmalı. Ama günışığından da yararlanabilecek kadar ışık alabilmeli.


IŞIKL ANDIRMA ÖNEMLİ

Çok renkli bir oda, duvarlarda poster ve afişler dikkat dağıtacağı için bunlardan da kaçınmak gerek. Televizyon, bilgisayar, müzik seti, telefon gibi uyarıcıların olmadığı bir oda tasarlamak bu devirde ne kadar mümkün olabilir bilemem ama en azından çocuğun telefonunu çalışma süresince elinden almak şart. Whatsapp grupları, sosyal medya derken günün en verimli saatleri çarçur olup gidiyor. Aydınlatmanın gözü yormayacak parlaklıkta ama uyku getirmeyecek kadar da kuvvetli olması gerekiyor. Eğer sağ elini kullanan bir çocuğunuz varsa ışık soldan, solak bir çocuğunuz varsa ışık sağdan gelmeli. Amaç yazarken baktığı noktaya direkt ışık gelmesini engellemek. Masada çalışılacak şeyden başka, dikkat dağıtacak bir şey olmamalı. Bu en önemli detay. 5-10 dakikadan fazla bir şeye konsantre olamayan çocuklar için o birkaç dakika çok kıymetli.


ERGONOMİK SANDALYE

Sandalye, çalışma saatlerini belirleyen en önemli faktörlerden biri. Nasıl çok rahat sandalyelerde otururken yemek masasından kalmak istemiyorsanız, sandalye rahatsa çalışmaktan da kalkmak istemeyebilirsiniz. Çocuğu masaya oturtup masa ve sandalyenin yüksekliğini boyuna göre ayarlamak gerekiyor. Ara sıra kaykılıp, kambur durmasını engellemek için de masanın biraz yüksek olması öneriliyor. Tüm bunları yaparken işin içine çocuğunuzu da katıp, onun görüşlerini de tasarıma kattığınızda çalışma bölümüne daha çok sempati duyup, burayı daha çok sahiplenmesini sağlayabilirsiniz. Kendi zevkine göre kalemlikler, kutular almasını sağlayarak da aidiyet hissini artırabilirsiniz. Bundan sonrası ona kalmış.


Mutfakta nostalji

Mutfaklarda nostalji rüzgârı esiyor. Davlumbaz, ocak ve kuzine fırından oluşan setler, 60, 90 ve 120 cm ölçülerindeki alternatiflerle satışa sunuluyor. www.peramutfak.com.tr


Hayata Paşabahçe'den Bak

Paşabahçe, sosyal medya yarışması düzenliyor. Paşabahçe ürünlerinin altındaki damlaları fotoğrafın odağına yerleştirin, çekin ve paylaşın!



Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön