19 / 04 / 2024

Can Göktaş: Birçok yatırımcı otellerini satmayı düşünüyor!

Can Göktaş: Birçok yatırımcı otellerini satmayı düşünüyor!

The Ritz Carlton İstanbul Hotel Genel Müdürü Can Göktaş, ''Şu durumda borç ödeyen otellerin sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Şu anda birçok yatırımcının tesisini satmayı düşündüğünü duyuyoruz.''dedi.




Terör olayları ve darbe girişimi nedeniyle Türkiye turizmde bu yıl dip yaptı. İstanbul'da otel dolulukları yüzde 30'lar seviyesine geriledi. The Ritz Carlton İstanbul Hotel Genel Müdürü Can Göktaş, İstanbul turizminin 11 Eylül 2001 terör krizinden sonra ilk defa böyle dip yaptığına dikkat çekiyor. Göktaş, turizmin yemden ayağa kalkması için destinasyon bazlı tanıtım yapılmasını öneriyor. 


Turizmde bu yıl işler hiç iyi gitmiyor. Terör olayları ve 15 Temmuz'daki darbe girişiminin de etkisiyle tüm destinasyonlar dip yaptı, işletmeler sinek avlıyor. Bir dünya kenti olan istanbul'da doluluklar 11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan terör saldırılarının ardından tarihinde ikinci kez yüzde 30'lara geriledi. Oda fiyatlarıda benzer şekilde diplerde dolaşıyor. Şimdi herkes buna çare arıyor. 


İstanbul'un en lüks otellerinden The Ritz Carlton İstanbul Hotel'in ilk Türk genel müdürü unvanına sahip Can Göktaş, Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) de aktif üyesi olan bir turizm profesyoneli. İstanbul'un tarihinin en kötü yılım yaşadığını belirten Can Göktaş ile turizmin yeniden canlanabilmesi için alınması gereken önlemleri konuştuk. Göktaş, sorularınızı aşağıdaki gibi yanıtladı. 



''Otel yatırımları regüle edilmeli" 



Turizmi canlandırmak için alınan önlemleri yeterli buluyor musunuz?  Turizmi ve özellikle de İstanbul turizmini canlandırmak için sizce başka ne gibi tedbirler alınmalı? 


Şu anda devletimizin eforunu takdir ediyorum. Bakanımız ciddi bir biçimde ilgileniyor. Ülkemizin imajı olumluya doğru dönerse özel sektör kendi yaralarını saracaktır. Kriz devam ederse, turizm yarattığı değeri kaybetmeye başlarsa, devletimizin sektöre sigorta gibi konularda destek olması gerekebilir. Böyle problemler yaşanmaması için otel yatırımlarının regüle edilmesi gerekir. Bölgeye gelen talebe ilişkin tespit yapılıp yönlendirme yapılmalı, İstanbul'un 2-3 yıldızlı tesislere ihtiyacı var. 5 yıldızlı oranı yüzde 25'lerde. Paris ve Londra gibi metropollerde bu oran yüzde 12'nin altındadır. 



İstanbul'daki otellerdeki daralma yüzünden kaç kişi işsiz kaldı? 


Böyle bir rakam söylemem çok zor. Servis endüstrisinin en büyük maliyetlerinden biri maaştır. Yüzde 70 dolulukla çalışan otelle yüzde 30 dolulukla çalışan otelin çalıştırdığı eleman sayısı farklıdır. Birçok otelin elemanlarını tutmaya çalıştığını biliyoruz. Proaktif yaklaşımımız bizim eleman sayısında rahat etmemizi sağladı. Bizim gibi aksiyon almayanlar bir şekilde personelini azaltmak zorunda kalacaklar. 


İstanbul'da sizce kapanacak olan 5 yıldızlı otel var mı? 


Bence var. Şu durumda borç ödeyen otellerin sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Şu anda birçok yatırımcının tesisini satmayı düşündüğünü duyuyoruz. 





Ekonomist



Geri Dön