26 / 04 / 2024

Çanakkale Çimenlik Kalesi restore ediliyor!

Çanakkale Çimenlik Kalesi restore ediliyor!

Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi, uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak...




Çanakkale Savaşları’nda önemli rol üstlenen Çimenlik Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 9 milyon liraya restore ediliyor.

 

Avrupa Yakası'ndaki Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi, uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak.


Kültür Ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi 9 milyon 90 bin 745 lira bedel ile kazanan K.S. Mimarlık Mühendislik İnşaat, tarihi kalede restorasyon çalışmalarına başladı. Çimenlik Kalesi'ndeki restorasyonun, 2015 yılı Şubat ayında tamamlanacağı belirtildi.

 

110 x 160 metre boyutlarında dikdörtgen planlı Çimenlik Kalesi'nde, 11 metre yüksekliğindeki surların üzerinde 9 burç yer alıyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında kaleyi çevreleyen duvarlar sağlamlaştırılacak. Surlardaki yapı bozuklukları giderilecek. Ayrıca, içerisindeki iki caminin dış yapılarında da onarım yapılacak.

 

Restorasyonun ardından Çimenlik Kalesi yeniden müze hizmeti vermeye devam edecek.

 


Toki Haber


Geri Dön