29 / 03 / 2024

Çanakkale'de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

Çanakkale'de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

Çanakkale Belediye Meclis Toplantısı’nda Çanakkale Sosyal Konutlar bölgesinin riskli alan ilan edildiği açıklandı.



Çanakkale Belediye Meclis Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, riskli alan ilanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Sosyal Konutlar bölgesi için AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Bakanlığın “Riskli alan” ilan ettiğini, sorumluluğun belediyede olduğunu aktardı.

Belediye Meclis Toplantısı’nda “Riskli Alan İlanı” konusuna değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;” Sayın Milletvekilimiz ‘Riskli alan işi tamam demiş ama.. Riskli alan ilanına sadece Cumhurbaşkanı karar verebilir. Cumhurbaşkanımızın böyle bir kararnamesi yok” şeklinde konuştu.

Çanakkale de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, meydana gelen depremler sonrasında yıllardır Kentsel Dönüşüm için Riskli Alan ilanı bekleyen Sosyal Konutları sakinlerine müjde olarak “Bakanlık Sosyal Konutlar bölgesini riskli alan ilan etmiştir” diyerek, geri kalan sorumluluk ve çalışmaların belediye yetkisinde olduğunu da “Top artık belediyede”  şeklinde konuştu.

Riskli alan ilanını sadece Cumhurbaşkanı yapabilir

Çanakkale Belediye Meclisi’nde AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın açıklamalarını anımsatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Tam bu arada; Sayın Bülent Turan diyor ki; riskli alan işi tamam top belediyede. Şimdi burada bilgi karmaşası var. Ben bunlara bir açıklık getireyim öncelikle riskli alan ilan edilebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı’nın Kararname yayınlaması gerekmekte. Cumhurbaşkanımız diyecek ki, şu şu alanda şu parseldeki bölgenin riskli alan ilan edilmiştir demesi gerekiyor. Bu bir polemik konusu değildir, ben size süreci anlattım. Şuan da Cumhurbaşkanlığınca yayınlanmış Resmi Gazetede yayınlanmış bir karar bulunmamaktadır” dedi.

Belediye üzerine düşeni zaten yaptı, yapmaya devam ediyor

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konu hakkında; “Sayın Bülent Turan depremden hemen sonra “Burada belediye gereğini yapsın, biz her şeyi yaptık” demiş. Evet belediye gereğini yapıyor. 2017 yılı hatta daha öncesinden beri yapıyoruz ama en son 2018 senesinden 30 Ocak 2020 tarihine kadar hemen hemen her ay talebimizi yinelemişiz”  şeklinde konuştu.

30 Ocak 2020’de burayı riskli alan ilan edin dedik

23 Şubat 2019 tarihli başvuruları ardından Bakanlıktan gelen cevapla, mevzuatın değiştiği ve  Belediyeden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlamasının istendiğini anlatan Ülgür Gökhan; “Bakanlık bizden 3 ay içerisinde Strateji belgesini hazırlamamızı isterken; biz konunun aciliyeti olduğunu, belge hazırlanana kadar işlemlerin başlatılmasını istemişiz, bakanlık olur vermemiş. Stateji belgesini İl Müdürlüğü ile birlikte hazırladık. İl müdürlüğü de konunun önemini bildiğinden onlarda çok çaba harcadılar. 10 Temmuz 2019 günü istenen Strateji Belgesini hazırlayarak bakanlığa sunduk. Bakanlık son olarak 28 Ocak 2020 tarihinde hazırladığımız Strateji Belgesini kabul ettiklerini bildirdi! Yani istedikleri belgeleri tamamladığımızı kabul etmişler. Madem kabul ettiniz 30 Ocak tarihinde burayı riskli alan ilan edin demişiz. Ona da henüz yanıt gelmedi” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı’nı mı bekleyeceğiz? Toplanıp Ankara’ya gidelim

Yaşanan süreci tek tek Meclis Üyelerine aktaran Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yani ortada henüz Sosyal Konutlar Bölgesi için ilan edilmiş bir Riskli Alan kararı bulunmamaktadır. Şimdi yapılması gereken nedir? Cumhurbaşkanını mı bekleyeceğiz? Beklemeyelim Sayın Milletvekilinden randevu alalım gidelim. Bakanlıkta ilgilisi, karar verici, yol gösterici kim varsa; alalım dosyaları elimize AK Parti grubu ile birlikte Ankara’ya gidelim. Derdimizi anlatalım. Burada şöyle bir durum var; 13 Kata kadar orada izin var. Hükümetin bir iradesi var; yüksek katlar olmasın diyor. Yüksek katlı kalmış olabilir proje, bizde diyelim kaç katlı olsun, ona göre yeni proje hazırlayalım. Yada projeniz güzel bunla devam edelim desinler. Ne diyorlarsa desinler bir an önce burası için gerekenleri yapalım” dedi.

TOKİ mi yapar, bakanlık mı yapar biz mi yaparız bilmiyorum

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yıllardır burasının Riskli Alan ilan edilmesini beklediklerini, Kentsel Dönüşüm kapsamı ile burada yaşayan vatandaşlara kira ve taşınma yardımı gibi yardımların yapılması gerektiğini vurgulayarak; “Bunu kim yapacaksa yapsın.  TOKİ  yapabilir, Bakanlık bize devredebilir yada bakanlık kendi yapabilir. İş bakanlıkta artık. Biz o alan ile ilgili bilgi ve belgeleri hazırladık. İl müdürlüğü de burada yardımcı oldu. Şimdi riskli alan olması için ne yapılabilir? Belki bize siz karışmayın diyecekler bilemiyorum. Çünkü riskli alan olarak istememizin nedeni kira ve taşınma yardımı yapılıyor. Vatandaşın yararına iş yapalım istiyoruz. Biz belediye olarak vatandaşın buradan cebinden para çıkmadan yapmalarını istiyorduk. Ancak gelinen ekonomik durum ortada. Burası zamanında yapılsaydı inşaat sektörünün maliyetleri düşük iken çok daha iyi olacaktı, olmadı” dedi.

8 yıldır bir arpa boyu yol alınmamış

MHP Grup başkanvekili Evren Yalçın konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada vatandaşların sitemini aktararak eleştiri yaptı; “Sosyal Konutlarda yapılan toplantıyı takip ettik. Burada vatandaş 8 yıldır bir şeyler yapılmadığını ifade ediyor. İnsanlar korkuyor. Ranta dayalı plan var burada. 8 yıldır burası için bir şey yapılmamış; 8 yıldır bir arpa boyu yol alınmamış. Belediyenin de burada çıkarı olduğu gündemde” şeklinde konuştu.

Çanakkale de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

Bakanlık ilk projede yoktu

AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel ise; ilk hazırlanan projede Bakanlığın dahil edilmemesini anımsattı. Bülent Turan’ın mesajını da paylaşan Esra Yüksel; “Belediyenin orada planladığınız projede Kentsel Yenileme olarak gördünüz. Kentsel Dönüşüm kapsamına alma fikriniz yoktu. Sizin yürüttüğünüz anlaşmada Bakanlık ilk başta yoktu. Şimdi neden bakanlıktan riskli alan ilan edilmesi isteniyor? Bülent Turan vekilimizin selamı var, Çanakkale’nin yararına olacak her türlü işe varım. Başkanımız her zaman gelebilir üzerimize düşeni yaparız diyerek mesaj göndermiştir” ifadelerini kullandı.

Çanakkale de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

Miras ve ipotek sorunları vardı.. Bir kuruş para almadan..

MHP ve AK Parti Grup Başkanvekillerinin sorunlarına yanıt veren Başkan Gökhan; ” Devletin kira katkısı var, yapılması gereken işler için bazı aşamalar vardı. Evlerin üzerinde ipotek, miras gibi konular vardı. Bunları tek tek çözmek zorundaydık. Evet ilk başta bakanlık işin içinde yoktu fakat gelinen noktada miras sorunları vs gibi sorunlar çözülemediği için mecburen Bakanlığa başvurmak zorunda kaldık. Burada bir rant konusu söz konusu değildir, biz insanlardan bir kuruş para almadan işi yapma yoluna gittik. TOKİ yarın burayı yapar hem de çok kolay bir şekilde, iki yıl ödemesin 100 bin lir borçlandırır. Ödemezsen al paranı çık dışarı der. Biz bu olmasın diye çaba harcadık” dedi.

Salih Yıldız: Çanakkale’nin imar planı sıkıntılıdır!


Geri Dön