24 / 04 / 2024

Salih Yıldız: Çanakkale’nin imar planı sıkıntılıdır!

Salih Yıldız: Çanakkale’nin imar planı sıkıntılıdır!

Elazığ ve Malatya’daki depremden sonra Müteahhitler Birliği ve İnşaat Mühendisleri Odası açıklama yaptı. Açıklamada Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Yıldız, Çanakkale’nin imar planının sıkıntılı olduğunu söyledi...



Elazığ ve Malatya’daki depremden sonra Müteahhitler Birliği ve İnşaat Mühendisleri Odası açıklama yaptı. Açıklamada Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Yıldız, Çanakkale’nin imar planının sıkıntılı olduğunu söyledi...

Deprem olur ama ölümler kader değildir

Çanakkale Gündem Gazetesi’nde yer alan habere göre; Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Salih Yıldız, “Deprem olur ama ölümler kader değildir. Kalkıp bu ölümler ile ilgili fıtratında vardır demek tamamen bir hatadır. Önlemlerin önceden alınmamasından kaynaklanan can kayıpları, tüm olumsuz süreçlerin sonuçlarıdır. İnşaatlar yapılmadan önce zemin etütlerinin çok iyi bir şekilde yapılması gereklidir. Zemin etütleri iyi yapılmadığı takdirde, çürük zemine yapılan binalarda çürük olacaktır.”

Son 10 yılda Çanakkale’de inşaat sektörü rant kapısı oldu

“Çanakkale’de belli bölgelerimiz ve mahallelerimiz var. Son 10 yılda, Çanakkale’de inşaat sektörünün bir rant kapısı olması sebebiyle, herkes bu alana kaymıştır. İnşaat, Çanakkale’de patlayan ve giderek artan bir sektör haline geldi. Bunun denetimi soru işaretidir. Şunu çok net söylemeliyiz ki teknik ve bilimle yapılmayan tüm projeler soru işaretidir.”

5 ve üzeri depremlerde ciddi hasarlar olacak

“99’depremi bizim için bir mihenk taşıdır. Ondan önce Çanakkale’de yapılan binaların sorunlu olduklarını biliyoruz. Kentsel dönüşümde bazıları değişti ama bazıları duruyor. 5 büyüklüğü ve 5’in üzerinde olacak depremlerde ciddi hasarlar olacağını biliyoruz. Binalar yıkıldıktan sonra koşturmak ve iyi ekipler kurmak pek işe yaramıyor.”

Son zamanlarda büyük binalara karşı bir heves başladı

“Eğer zemin gerçekten iyiyse, mühendislik bilgisi iyiyse, inşaatın hakkı veriliyorsa, 5 kat 10 kat önemli değildir. Çanakkale’nin mimarisi bence yatay olmalıdır. Ne yazık ki son zamanlarda büyük binalara karşı bir heves başladı.”

Sarıçay havzasındaki binalar sıkıntılıdır

“Yanlış imar alanları ve düşülmeden yapılan imar alanları hatadır. Dağ eteklerine ve yamaçlara bina yapılır, ovaya bina yapılmaz. Bizim bina yaptığımız yerlerde inanılmaz sıkıntılar yaşayacağız. Barbaros Mahallesi’nde, yarın bir deprem olduğunda, dar sokaklara ulaşmak çok sıkıntılıdır. Sarıçay havzasındaki binalarımız sıkıntılıdır. Bunları bile bile yapmak ciddi bir sorundur. Çanakkale’nin yerleşim planında ve imar durumunda sorun vardır.”

Devlet vatandaş ölsün istemiyorsa önlem almalıdır

“Bir an önce çürük binaların tespiti ve yıkım-yenileme çalışmaları yapılmalıdır. Devlet bu konuda, vatandaşı ölsün istemiyorsa bu konuya el atmalıdır.” Açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin hiçbir yeri gibi Çanakkale’de depreme hazır değildir!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Adem İlik, “Türkiye’nin hiçbir gibi Çanakkale’de depreme hazır değildir. Çanakkale’de şu anda etkileyebilecek iki deprem vardır. Birisi muhtemel Biga fay hattında olacak deprem, diğeri ise İstanbul depremidir. Türkiye’nin hiçbir yeri depreme hazır değildir. Depreme hazır olsaydık, Elazığ’daki binalar yıkılmazdı.

Binalar sağlam yapılırsa can kaybı olmaz

Bu işin doğrusu baştan başlayıp, riskli binaların tespitinin yapılmasıdır. Bu işi alanında uzman olanlar yapmalıdır. Uygun ellerden çıkan uzman kişilerce oluşturulan binalarda sorun yaşanmaz. Kontroller düzenli olarak ve kaliteli bir şekilde yapılırsa sıkıntı yaşanmaz. Türkiye bir deprem bölgesi ve her an her yerde deprem olabilir. Bu depremler olacak! Ne zaman olursa, olsun binaları sağlam yaparsak can kaybı olmaz. Yeter ki binalar usullerine uygun olarak yapılsın.”şeklinde konuştu.

Çanakkale'de imar barışına 40 bin kişi başvurdu!


Geri Dön