25 / 04 / 2024

Çanakkale'de tarihi asker hamamı seramik müzesine çevrildi!

Çanakkale'de tarihi asker hamamı seramik müzesine çevrildi!

Çanakkale Belediyesi, 1904 yılında yapılan ve 1974'e kadar kullanıma açık olan askerî hamamı, yeniden tasarımlama ve yenileme projesiyle seramik müzesi haline getirdi. Altı ayda tamamlanan restorasyon, 636 bin liraya mal oldu....




Çanakkale'de, Osmanlı donanması askerlerinin kullanması için 109 yıl önce yapılan hamam, restore edilerek seramik müzesine çevrildi. Çanakkale Belediyesi, 1904 yılında yapılan ve 1974'e kadar kullanıma açık olan askerî hamamı, yeniden tasarımlama ve yenileme projesiyle seramik müzesi haline getirdi. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22 Haziran 2010 tarihli onayıyla restore kararı alınan tarihî hamam, 28 Kasım 2011 tarihinde ihalesi tamamladıktan sonra Ocak 2012’de yenilenmeye başladı. Altı ayda tamamlanan restorasyon, 636 bin liraya mal oldu.


Seramik müzesi Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ile çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açıldı. Müzeyi gezen davetliler, seramik ustaları tarafından yapılan eserleri inceledi. Törende bir konuşma yapan Başkan Gökhan, Çanakkale’nin yakın zamana kadar eserlerini koruyamamış bir şehir olduğunu, kimliğinin ortaya çıkarılması ve eserlerinin korunması için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Gökhan, "Çanakkale’deki tarihî bölgelerin koruma altına alınması ve aynı zamanda bu yapıların korunması için mücadele ediyoruz. Eski er hamamı olan bu tarihî bina, 1974 yılına kadar hizmet vermiş. Hamam için tek tek tuğla sayımıyla ince ince işlenerek bir seramik müzesi ortaya çıkarılmıştır. Çanakkale, Truva’dan itibaren seramikleriyle anılan bir yerdir. Kentte geçmişten bugüne kadar üretilen seramiklerin sergilenmesi için bu yapıya ihtiyaç vardı." dedi.


Mehmet Güler/Cihan



Geri Dön