19 / 04 / 2024

Gazeteci Taha Akyol’un ailesine ait tarihi konak basın müzesi olacak!

Gazeteci Taha Akyol’un ailesine ait tarihi konak basın müzesi olacak!

Yozgat Belediyesi ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti'nin işbirliği ile Gazeteci Taha Akyol’un ailesinin uzun yılllar yaşadığı tarihi konak basın müzesine dönüştürülecek. Müze, Türkiye'nin 7. basın müzesi olacak...




Yozgatlı Gazeteci-Yazar Taha Akyol’un ailesinin eski tarihi konağı restore edilerek basın müzesi ve cemiyet merkezine dönüştürülecek. 


Yozgat Gazeteciler Cemiyeti'nin yaklaşık bir yıldan beri sürdürdüğü Türkiye'nin 7. basın müzesini Yozgat’ta oluşturma girişimleri resmiyet kazandı. Yozgat Belediyesi ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti'nin işbirliği ile Gazeteci Taha Akyol’un ailesinin uzun yılllar yaşadığı tarihi konak basın müzesine dönüştürülecek. Yozgat Belediye Meclisi'nin 6 Şubat tarihinde onayladığı Yozgat Basın Müzesi Projesi'nin kuruluşuna ilişkin protokol, Belediye Başkanı Yusuf Başer ile Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı arasında imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından Cemiyet Başkanı Kiracı, Başkan Başer’e teşekkür belgesi verdi.


Belediye Meclisi kararına göre, Kayyumzade Caddesi'ndeki 257 metrekarelik bahçeli tarihi konak Yozgat Belediyesi tarafından restore ettirilecek. Bu arada basın müzesinde yer alacak tarihi baskı makine ve malzemeleri, daktilo ve fotoğraf makinelari, Yozgat basınına dair eski belge, doküman, kitap, yerel gazete kolleksiyonları, nostaljik basın objeleri Yozgat Gazeteciler Cemiyeti tarafından derlenecek. Basın müzesinde Yozgatlı tanınmış gazetecilerin kabartma fotoğraf ve kısa biyografileri, Yozgat ve ilçelerindeki bütün yerel gazetelerin özel nüshaları künyeleriyle birlikte sergilenecek. Bu çalışmalar sonunda Yozgat basınının geçmişe ve bugüne dair kayda değer bilgi, belge ve malzemeleri gelecek nesillere sunulmuş olacak. Yozgat Basın Müzesi, aynı zamanda cemiyet merkezi olarak da kullanılacak.


Yozgat Basın Müzesi'nin protokolünü Meclis Toplantı Salonu'nda Başkan Yusuf Başer, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı tarafından imzalandı. Başkan Başer, imza töreninde yaptığı konuşmada Yozgat Belediyesi'nin kentteki tarihi konakları en güzel şekilde değerlendirilmesine imkan sağladığını kaydetti. Başer, “Yozgat Valiliği'nin de destekleri, Sodes’in de katkılarıyla Yozgat Belediyesi olarak binanın restorasyonu gerçekleşecek. Yozgat’taki tüm basınımızın geçmişten geleceğe ait materyalleri burada en güzel şekilde sergilenmiş olacak. Osmanlı’nın ilk gazetecisi Agah Efendi’nin baba ocağında böylesine anlamlı ve güzel bir müzeyi Yozgat’a kazandırmanın gururunu birlikte yaşayacağız. İki katlı tarihi konağın Yozgat Basın Müzesi olarak dönüştürülmesi projemizin Yozgat’ımıza, yerel basınımıza şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.


Cemiyet Başkanı Osman Hakan Kiracı da Yozgat’ın tanıtımına önemli ölçüde katkıda bulunacak müzenin kurulması konusunda verdiği destekten dolayı Başkan Başer ile meclisi üyelerine teşekkür ederek, “Osmanlı’nın ilk gazetecisi Ağah Efendi'nin ve günümüzde de ünlü gazetecilerin baba ocağı olan Yozgat'ımızda basın müzesini oluşturmak anlamlı bir projedir. Bu amaçla Türkiye'nin 7. basın müzesini kurarak Yozgat’ta basınımızın geçmişten bugüne özgün özelliklerini ebedileştirmek istiyoruz. Yozgat Basın Müzesi, Belediye ve Cemiyetimizin işbirliğiyle oluşturulacak. Tamamlandığında kent merkezi ve ilçelerdeki tüm meslektaşlarımızın istifadesine sunulacak." diye konuştu.


İmza töreninin ardından Başkan Yusuf Başer, basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.


 

Bugün


Geri Dön