29 / 03 / 2024

Cansel Turgut Yazıcı: Konutta genel vergi düzenlemesi şart!

Cansel Turgut Yazıcı: Konutta genel vergi düzenlemesi şart!

Cansel Turgut Yazıcı; “ Artık sektörün önünü açmak adına konutta genel olarak vergi düzenlemesi yapmak gerekli, bu düzenlemelerin tüm tarafların faydasına olacak şekilde modellenmesi önemli” dedi.



Konut sektöründe erişilebilir fiyatlı konut yapmanın artan arsa ve inşaat maliyetlerinden neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı; “  Artık sektörün önünü açmak adına konutta genel olarak vergi düzenlemesi yapmak gerekli, bu düzenlemelerin tüm tarafların faydasına olacak şekilde modellenmesi önemli” dedi.

Sadece KDV değil, Gelir vergisi ve değer artış vergisinin de bu sistemde düşünülmesi gerektiğini söyleyen Cansel Turgut Yazıcı; “ Özellikle küçük ölçekli firmaların ürettiği konutlarda ve ikinci el satışlarda gayrimenkulün gerçek değerinde gösterilmemesi büyük vergi kayıplarına yol açıyor. Konut değer artış vergisini devlet alamıyor, tapu müdürlükleri de harçları doğru rakam üzerinden tahsil edemediklerinden alım-satım harçlarından değer kaybına uğruyorlar. Bu ve bunun gibi vergi kayıplarını ortadan kaldırılarak sektörün kayıt altına alınması sağlanmalı. Bunları hepsinin bir paket olarak yapılması ancak başarı getirecektir. KDV indirimi sektörün önünü açacak adımlardan biri, ancak tek başına yeterli olmayacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.


EVA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık Hakkında: 

EVA, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Lisanslı Değerleme Şirketleri listesindedir ve  bankalara değerleme hizmeti verme yetkisi de bulunmaktadır. EVA Değerleme, sektöründe çok itibarlı bir kuruluş olan; İngiltere orijinli Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından Türkiye’nin ilk “Regulated by RICS” statüsüne getirilmiş  kurumudur. EVA, özel sektör ve kamu kurumları için; her Türlü Gayrimenkulün ve Gayrimenkule Dayalı Hak ve Faydaların Değerleme çalışmaların, Gayrimenkul Sektörü Pazar ve Sektör Analiz Raporları,Gayrimenkul Projeleri  Finansal  Fizibilite ve Yapılabilirlik Analizleri Çalışmaları hazırlamakta, Lokasyon Analizleri , En İyi ve En Verimli Kullanım Etüdü Çalışmaları hizmetleri sunmaktadır. Şirket 2011 senesinde İngiltere’nin en önemli yayın kurumlarından bir olan Euromoney tarafından Türkiye’nin en iyi değerleme şirketi, 2013 yılında ise en iyi Değerleme ve en iyi Danışmanlık şirketi ,2014 senesinde ise en iyi gayrimenkul araştırma şirketi seçilmiştir. Avurapa’nın prestij ödülü 2013 European Property Awards tarafından Avrupa’nın ve Türkiye’nin en iyi danışman ödülüne layık görülmüştür. Şirketin gayrimenkul sektörü ile ilgili düzenli çıkarttığı birçok araştırma analiz ve yayınları, sektör raporları bulunmaktadır. 



Geri Dön