25 / 04 / 2024

Çanyaka ile Gölbaşı arasında 65 kat emlak vergisi farkı!

Çanyaka ile Gölbaşı arasında 65 kat emlak vergisi farkı!

Dört yılda bir yeniden belirlenen emlak vergisine esas arsa değerindeki fahiş artışlar aynı caddenin iki yanında 65 katlık vergi farkı ortaya çıkardı



Belediyeler tarafından dört yılda bir belirlenen emlak vergisine esas arsa değerlerinin güncellemesi sırasında ölçü kaçtı. Yeni gelişen bazı bölgelerde yüzde 4 bine varan artışlar yapıldı. Aynı caddenin farklı belediyeler sınırında yer alan iki cephesindeki arsaların vergisinde 65 kata varan fark oldu.

Emlak vergisi; arsa değeri ile bina inşaat maliyetlerinin toplamı üzerinden hesaplanıyor. Her yıl Maliye ve Bayındırlık bakanlıkları tarafından saptanan bina inşaat maliyetleri kısa süre önce 2010 yılı için konutlarda yüzde 25, diğer binalarda yüzde 12 oranında artırıldı. Arsa değerleri ise dört yılda bir belediyeler bünyesinde oluşturulan takdir komisyonlarınca saptanıyor. 2007-2009 yılları arasında yeniden değerleme oranına göre artırılan arsa değerleri, gelecek yılki vergilerde geçerli olmak üzere bu yıl yeniden güncellendi.

Bazı belediyelerin yüzde 4.000'e kadar varan oranlarda fahiş artışlar yapması emlak vergisinde adaletsiz bir tablo ortaya çıkardı.

İKİ KOMŞSU

Bunun en çarpıcı örneği ise  Ankara  Ahlatlıbel'deki öysekent'te yaşandı. İncek Bulvarı'nın Çankaya Belediyesi'ne ait cephesinde arsa metrekare değerleri yüzde 1.262 oranında artırılarak 57 liradan 720 liraya yükseltildi. Bulvarın Gölbaşı Belediyesi'ne ait cephesinde, yani yolun karşısında 2009 yılında 10 lira olan arsa metrekare değeri gelecek yıl için 11 lira olarak güncellendi.

Artış sonucu aynı nitelikte 100 metrekare eve sahip olan iki komşunun vergileri arasında dokuz kata yakın fark oluştu. Caddenin Gölbaşı tarafındaki Ali Bey'in 2009'da 52.8 lira olan emlak vergisi gelecek yıl yüzde 25 artarak 65.7 liraya yükselecek. Caddenin Çankaya tarafındaki komşusu Veli Bey'in 2009'da 87 lira olan vergisi ise 7 kat artışla 579.7 liraya tırmanacak.

Öysekent iki belediye arasındaki fark açısından uç örnek olmakla birlikte Çankaya Belediyesi sınırları içindeki Beytepe mahallesinde de sokak ve caddesine göre yüzde 3 bin - 4 bine kadar çıkan değer artışları yapıldı. Bu sene metrekare değeri 10-15-20 lira düzeyinde bulunan sokak ve caddelerde arsa değerleri 420 liradan başlayan tutarlara yükseltildi.

Başkent'in nispeten daha merkezinde kalan gelişme halindeki Çukurambar bölgesinde yüzde 50-80 arasında değişen oranlarda artışlar yapıldı.

Ümitköy'ün Yenimahalle Belediyesi sınırları içinde kalan kesimlerinde ise belediye önce yüzde 400'e varan oranlarda artışlar yaptı. Ancak mahalle muhtarlarından gelen itirazlar üzerine artış oranını yüzde 75-100 seviyelerine çekti.
HaberTürk/Ahmet Kıvanç


Geri Dön