26 / 04 / 2024

Çarşamba Devlet Hastanesi'nin yeni üniteleri açıldı!

Çarşamba Devlet Hastanesi'nin yeni üniteleri açıldı!

Samsun'un Çarşamba İlçesi Devlet Hastanesi'nde yeni Diyaliz Ünitesi, Palyatif Bakım Merkezi ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin açılışı gerçekleştirildi.



Çarşamba Devlet Hastanesi'nde yeni hizmete giren Diyaliz Ünitesi, Palyatif Bakım Merkezi ve Toplum Rıılı Sağlığı Merkezlerinin açılış töreninde konuşan Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz Diyaliz Merkezimiz 11 diyaliz makinesiyle, yaklaşık 40 hastaya hizmet vermekte. Çarşamba Devlet Hastanesi bölge hastanesi konumundadır. 


Çarşamba, İlkadım ve Bafra bölgesi olmak üzere 3 sağlık bölgesi bulunmaktadır. Çarşamba Devlet Hastanesi TÜİK verilerine göre 258 bin vatandaşımıza hizmet verir konumdadır. Salıpazarı, Ayvacık. Terme ilçelerini de kapsamaktadır. Ayıca hastaların psikolojik ve en önemlisi de ağrıları çok şiddetli olmakta ve bundan ızdırap duymaktadu'lar. Bu sıkıntıları azaltmak, sosyal, psikolojik ve dini yönden yardımcı olabilmek amacıyla Aile Tıp Balam Merkezleri açtık. İlk Aile Bakım Merkezini Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 26 yataklı olarak açtık. Burada doluluk oranı yüzde 100'ü bunca Çarşamba Devlet Hastanesi'nde 10 yataklı. Bafra Devlet Hastanesi'nde 10 yataklı, şu anda inşaatı devam eden ve inşallah önümüzdeki ayın başında açılışımızı yapacağımız Gazi Devlet Hastanesi'ne de 12 yataklı Aile Tıp Bakım Merkezimiz olacaktır. Bu sayede Türkiye'de kamu hastanelerinde 60 yatağa ulaşmış 1 veya 2. Kamu Hastane Birliği olacağız. Öte yandan Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde de bazı ruh hastalıklarına yakalanmış hastalarımızı bu merkezlerde sosyal ve psikolojik olarak da toplum içine girmelerini sağladığımız merkezlerimizdir. Bu merkezde Halk ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile beraber resim, müzik ve el sanatları konusunda eğitimler verilmekte. Tedavileri de bu merkezde sürdürülmektedir. Samsun'da Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezine başvuru yapan sayısı yaklaşık 2 bin 50 kişi. Bu 2 bin 50 kişi arasında 200'e yakını Ruh Sağlığı Merkezlerimizde, diğer kalanları ise evlerinde takip edilmektedir" dedi. Mehel'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız. "Diyaliz, Palyatif Bakım ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerimiz 6 ay gibi kısa bir zaman içerisinde bitirildi. Özellikle Kamu Hastaneleri Birliği'nin bu aşamada büyük destekleri oldu. Açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde 50'ye yakın hastamız tedavi görecek" açıklamasında bulundu. 


AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan yaptığı konuşmada, "AK Parti döneminde Türkiye çağ atladı dersek hiç mübalağa yapmış olmayız. Ben mesleğin içinden gelen bir kardeşiniz olarak bu süreci öncesi ve sonrasıyla çok iyi yaşadık, takip ettik biliyoruz. Ben öyle günler hatırlarım ki ameliyathanede ameliyatımı bitirdikten sonra hastanede ikinci hastaları alabilmek için personel yetersizliğinden ameliyat odasını kendimin temizlediğini bilirim. Personel yoktu, ameliyat odaları yetersizdi, yatakları yetersizdi yani her şey yetersizdi. Hastanelerin her katında sadece bir- tane özel oda bulunurdu. Bu özel odalara da herkes yatamazdı. Şimdi hastane odalarımızın, Çarşamba'da tabi şu anda mekan sıkışıklığı var ama çözümü gerçekleştirdiğimiz yerlerde bütün odalar özel oda oldu. Bütün hastalar bizim için özel hasta konumunda o noktaya gelindi. Çarşamba'mızda bu noktaya inşallah en kısa zamanda ulaştırmak nasip olacak. Bir hukuki sıkıntıdan dolayı bekliyor hastanenin inşaatı. Türkiye'deki bürokrasinin bürokratik devlet yapısının sıkışıklığının bir görüntüsü bu. Yani 2012 yılında müteahhit 'ben bunu yapamıyorum' deyip tasvir yoluna gidiyor. Müteahhide bunu veren kuruluş TOKi bu inşaatı tasvir halde bıraktı. İnşaatın yasal sıkıntıları var ki orayı temizleyemiyor. Yeni bir ihale yapamıyor, sıkıntılı durum. Türkiye'deki sistemdeki dönüşümün gerekliliğini vurgulayan bir fotoğraf karşımızda. Mevcut sistemimizin mutlaka dönüşmesi lazım" şeklinde konuştu. 


'TEDAVİ AMAÇLI BİR SAĞLIK TURİZMİ AKINI VAR" 

Programa katılan Vali İbrahim Şahin ise konuşmasına en kısa sürede Çarşamba ilçesine Devlet Hastanesinin kazandırılması gerektiğini belirtti. Vali Şahin, "Vefat eden doktorumuz Kamil Furtun'un başsağlığı için Samsun'a gelen Sağlık Bakanımıza da hastane konusunu ilettik. Daha sonra olaya  TOKİ  Başkanı dahil olarak en kısa sürede çözüm bulunacağını belirtti. Ancak bu gelişmeden sonra herhangi bir gelişme kat edemedik. Bu inşaatla ilgili hep bii'likte buranın çalışmalarını hızlandırmamız gerekiyor. Bunun dışında Samsun'la Türkiye'yi kıyasladığımızda, soıı 10-15 yılda inanılmaz bir evrim oldu. Sağlık alanında yukarıya doğru evrilme oldu. Samsun'u diğer illerle kıyasladığımızda gerçekten Türkiye'de ilk 5 arasında yer alacak potansiyeldeyiz. Bu durum bizi sevindiriyor. Yalnızca kamu sektöründe değil, özel sektörün de sağlık alanında çok ciddi mesafeler alındığını söyleyebiliriz. Çevre ülkelerden buraya tedavi amaçlı bir sağlık turizmi akını var. Ancak nitelikli yatak konusunda da yüzde 52'lere ulaştık. Bundan 3-4 sene önce bu oran yüzde 32'lerdeydik.Bu aşamaya gelinmesinde emek gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Önceden insanlar kuyruklarda bekliyordu. Bu sıkıntı aşıldı. Daha hızlı bir tedavi süreci başladı. Bunlar bize yetmiyor. Daha iyisini yakalamak için çabalayacağız. Hastanemize yeni üniteler hizmete açıldı. Çok çabuk bir şekilde hastanenin inşaatının tamamlanması için çabalayacağız. Yeni hastane inşaatının da bir an önce ihalesinin yapılmasını çok ivedi bir şekilde gerçekleştirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı. Çarşamba ilçesinde gerçekleştirilen açılış törenine ayrıca AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş. Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Koksal, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu. AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel. Çarşamba Devlet Hastanesi Baştabibi Turan Bilgin. İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Ünal, Çarşamba İlçe Emniyet Müdürü Tuncer İğneli, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.


Gazete Arena


Geri Dön