29 / 03 / 2024

Çatalca'ya otopark neden yapılmadı?

Çatalca'ya otopark neden yapılmadı?

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "Çatalca'da 10 seneden beri yer altı otoparkı yapacaklar. Bu onların görevi. Bu otopark için 3 milyon TL'den fazla bir para direk hesaba yatırıldı. 2007 yılında projelendirdiler. Parayı almalarına rağmen hala yapmadılar." dedi.



Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kaleiçi planları, tabela krizi ve Çatalca Belediyesi banklarının ilçe meydanından kaldırılmasını gazetemize değerlendirdi. İlçe sorunları hakkında detaylı açıklamalar yapan Kara, İBB zabıtası tarafından üç mahallede iş yeri tabelalarının kesilmesini sert bir dille eleştirerek, "Gece yarısı geliyorsun ana arterler üzerindeki vatandaşın tabelasını kesiyorsun. Neden kesiyorsun? Bunun gerekeçesi olabilir mi? Eğer tabela uygun değilse, iş yeri sahibini ikaz eder, kaldırması için süre verirsin" dedi.


Müstehcen bir tabela mı vardı?

Tabelaların İBB zabıtası tarafından kesilmesi üzerine, "Yarın tabelaları yerine koydurtacaklar. Sonra da AK Parti İlçe Başkanı'nın talimatı ile gerçekleşti diyecekler" yorumunu yaptığını belirten Kara, "Yani çocuğa oyuncağını kaybettirip, buldum diyerek sevindirmek gibi bir şey. Bu bizim beklediğimiz bildiğimiz bir tavırdı. Bu arada seni ilgilendiren bir konu yoksa neden ücretini cebinden ödüyorsun? Bunların hiçbirisi ilçeyi ileriye taşıyamaz. Bir de şunu anlamadım; Tabelaların sıkıntısı neydi? İlan reklam vergisi mi alınamadı? Renkleri mi farklıydı? Müstehcen bir tabela mı vardı? Bunların neden kesildiğini ne ben biliyorum, ne muhtar biliyor. Ne de benim orada görev yapan belediye başkan yardımcım biliyor!" tepkisini gösterdi. Tabelaların kesileceği yönüdeki kararın önceden alındığını da belirten Kara, "Bunu kararı da Çatalca'da bilenler vardır. Her şeyi bilenlerin İBB zabıtasının tabelaları kesmesinden nasıl haberi olmaz" diye sordu.



Senin olduğunu inkar eden yok ki

İlgili yerlerin 2014 yılından itibaren mahalleye dönüştüğünü, bazı uygulamalardan 5 yıl muaf olduklarını belirten Başkan Kara, "Şu anda vergi alınmıyor. Vergi al bakalım ben seni ertesi gün mahkemeye veriyor muyum vermiyor muyum? Burada şu anlatılmaya çalışılıyor; Meydan bizimdir, ana arterler bizimdir. İyi de senin olduğunu inkar eden bir yapı yok ki... 5216 sayılı Büyükşehir kanununda Büyükşehirin görevleri ile ilçe belediyesinin görevleri zaten belirlenmiş" diye konuştu.


7 kat fazla yer kamulaştırıldı

İBB ile yaşanan sorunlar üzerinden Yenikapı ruhuna atıfta bulunan ve "Hem Yenikapı ruhundan bahsedeeceksiniz hem de böyle davranacaksınız" siteminde bulunan Cem Kara, "Bu ruh nasıl tesis edilecek? Azıcık tepki gösterince de 'böyle olmaz' diyeceksiniz. Otoyolla ilgili 22 Ekim 2016'da kamulaştırma kararı alındı. Ben hemen gündemi oluşturdum. Gerekli yazışmaları yaptım. 5 gün sonra Karayolları Genel Müdürlüğü bana yol güzergahının CD'sini gönderdi. Eğer 5 gün sonra yol güzergahı belli değilse neden 28 bin dönümle ilgili karar alıyorsunuz? 4 bin dönüm yeterken, 7 kat yeri fazladan kamulaştırdılar" ifadelerini kullandı.


Belediyeye bir kez olsun girmedi

Göreve ilk geldiğinde ziyaret ederek İBB Başkanı Kadir Topbaş ile görüştüğünü ve "Sayın Başkanım size bir şeyler söyleyeceğim; Bazı uygulamalarınız çok gücüme gidiyor. Haberdar olmadığınızı düşünüyorum. Ramazan ayında bütün devlet erkanının çağrılıp iftar verilmesine rağmen ben bugüne kadar bir iftar yemeğinize bile davet edilmedim dedim" eleştirisinde bulunduğunu belirten Başkan Kara, "Ayrıca sayın Topbaş'a 5 yılda Çatalca'ya belki 10 kere geldiğini ama bir gün bile belediyenin merpenlerinden yukarı çıkmadığını söyledim. Ben eleştirimi kendisine yaptım. Sonrasında CHP'li ve AK Partili belediye başkanları ile birlikte toplantılar yapılmaya başlandı. Bu toplantılar esnasında sorunları konuşmak çok kolay olmuyor. Topbaş, 'genel sekreterimi gönderip belediyelerin sorunlarını dinleyeceğim' dedi. Bugüne kadar Çatalca Belediyesi'ne ne genel sekreter ne de genel sekreter yardımcısı geldi. 2009 yılındaki sel felaketini ayrı tutuyorum. Gelmedikleri gibi hiçbir diyalog kurulmadı. Hep biz gittik. Gitmekten de rahatsızlık duymuyoruz. Her zaman iletişim kurmaya çalışan biz olduk. Her seferinde adım atmanıza rağmen karşıdaki geri çekilince olmuyor. Atanmışlar seçilmişleri yok sayıyorsa meclisi de feshetmek gerekir. O zaman ilçe başkanları yönetsin. Şu anda zaten meclisin feshedilmesi için bir yasa teklif hazırlanmıştır" dedi.


Topbaş’tan bir aydan beri randevu bekliyorum

Manisa Bayırı sorununa da değinen Başkan Kara, "Hala randavu bekliyoruz. Yaklaşık bir ay geçti cevap alamadık" diye konuştu. "Daha önce de randevu talep etmiştim. 6 ay sonra döndüler. Gündem geçti güncelliğini yitirdikten sonra aradılar" ifadelerini kullana Kara, "Biz Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile hep saygı çerçecesinde iletişim kurmak istedik. 15 Temmuz'da bir adım daha attık. Arayıp Çatalca'ya gelmek istediklerini söylediler. Kapıda karşıladık. Sonrasında birlikte birçok etkinlik yaptık. Bunun bu şekilde devam etmesi gerekirdi. Basit eylemlerle bu birliktelik sabote edilmemeliydi" açıklamasını yaptı.


Otopark neden yapılmadı?

Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri ve alanlarının yasalarda tanımlandığını da sözlerine ekleyen Kara, "Görevinin haricinde bir iş yapar ben de teşekkür ederim. Mesela Çakıl'dan Elbasan'a giden yolu asfalt yapıp kendi yaptırdığınız pankartları muhtarlara astırıyorsunuz. O köyde ben bir kaldırım yaptığımda pankart asmıyorum ki... Çatalca'da 10 seneden beri yer altı otoparkı yapacaklar. Bu onların görevi. Bu otopark için 3 milyon TL'den fazla bir para direk hesaba yatırıldı. 2007 yılında projelendirdiler. Parayı almalarına rağmen hala yapmadılar. Bu onların görevi. Bunun için teşekkür edilmesine gerek yok" ifadelerini kullandı.


Daha fazla hizmet mi götürülecek?

CHP'li belediyelere İBB üzerinden baskı kurulmasını eleştiren Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Büyükşehir'i 20 yıldan beri siz yönetiyorsunuz. Zaten yetkinin yüzde 90'ı Büyükşehir'de. İBB Meclisi'nden geçmeden bir tabela bile dikemezsin. Durakk dahi koyamıyorsun. Zaten İBB'yi almışsın. 39 ilçe belediyesi de senin olsa şu anki durumdan farkı ne olacak. Türkiye'deki iki bin belediyenin tamamı AK Parti'nin olsun. Bu demokrasinin gelişmesi mi? Buraları da alınca ne olacak. 39 ilçeyi de kazandın, kazanınca ne olacak? Daha mı fazla hizmet götürülecek?


STK seçimlerine hiç müdahil olmadım

son zamanlarda artan kutuplaşmaya da dikkat çeken Belediye Başkanı Cem Kara, "Terör olaylarından sonra yaptığım ziyaretlerde toplumun ciddi manada ayrıştığını görüyorum" dedi. İnsanların birbirlerine kin ve nefretle baktıklarını dile getiren Kara, "Böyle bir ortamda iktidar olsan ne olur, olmasan ne olur? İktidara geldiğinizde elinizde sihirli bir değnek yok ki, bir anda bütün sorunları çözüme kavuşturasınız. Ülkemiz şu anda ciddi bir terör sarmalı içerisinde. Öncelikle canımıza kast eden bu soruna çözüm bulmalıyız" ifadelerini kullandı. Bugüne kadar bütün derneklere yardımda bulunduğunu da belirten Kara, "Çatalca'da hiçbir STK'nın seçimine müdahil olmadım. Bundan dolayı da partimden tepki gördüm. 8 yıl boyunca hiçbir derneğe aday çıkarmadım. Benim şöyle bir kaygım yok; Çatalca'da 45 dernek olacak ve benim talimatımla hareket edecek. O zaman ben hatalarımı nasıl göreceğim? Her yaptığımı doğru zannedeceğim" dedi.


Mevcut planlara göre imar vereceğiz

Yaklaşık bir yıldan beri İBB İmar Komisyonu'nda bekletilen Kaleiçi planları hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Cem Kara, "Kaleiçi'nde mevcut planlara göre yapılaşma olacak. Elimizdeki planlara göre imar durumu vereceğiz. Kasaba ziyasetinden uzak durmaya çalışıyorum" dedi. Çatalca'da yeni bir anket yaptırdığını da sözlerine ekleyen Başkan Kara, belediye başkanlığına yüzde 74 tanınırlık oaranıyla başladığını bu oranın şu anda yüzde 94'ü geçtiğini söyledi. Anket hakkında detaylı bilgi veren Kara, "Zaten başkan olduğum için kendimi sordurmadım. "Çatalca'da kimi başkan olarak görmek istersiniz?" sorusuna yüzde 2.8 Selim Güçbilmez cevabını verirken, yüzde 2 AK Partili birisinin olmasını, yüzde 2'lik başka bir kesim ise benim Başkan Yardımcım Erhan Güzel'in olması yönünde görüş beyan etti. Belediyenin çalışmalarından memnuniyet oranı ise yüzde 50'lere yaklaştı" açıklamasını yaptı.


Gazetem İstanbul


Geri Dön