29 / 03 / 2024

Çatı katında oturanların hakları!

Çatı katında oturanların hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Peki, çatı katında oturanların hakları nelerdir? İşte yanıtı..



Çatı katında oturanların hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. 


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Ancak çatı katında bağımsız bölüm olması durumunda, bağımsız bölümün mülkiyet hakkı kimdeyse, buranın maliki de tek başına o oluyor.


Kanunen üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor. Ancak  Muvafakatnameye rağmen çatı katının tek bir kat malikinin kullanımına verilmesine rağmen sorunlar yaşanabiliyor.


Ortak yer niteliğindeki çatıdan, tüm kat malikleri sorumlu oluyor. Örneğin ortak alan olan çatının sızdığını farz edelim. Bu durumda çatı katında oturanların hakları nelerdir? Masrafları tüm maliklerden isteyebilir mi?


Çatıdan sızan suyun verdiği zararlardan kat malikleri arsa payı oranında sorumlu oluyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunun 4. maddesine göre “çatı” ortak yer kapsamında olup; ana taşınmazın çatısının yapımı, tamiri, çatıdan su sızması nedeni ile bağımsız bölümlerde veya eşyalarında hasar oluşması halinde kat maliklerinden arsa payları oranında yapılan masrafa iştirakleri istenmesi gerekiyor. 


Konu ile ilgili olarak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’ nin örnek kararı şu şekilde;


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 17/02/2005      

Esas No : 2005 / 661      

Karar No : 2005 / 922


Özü : ANA YAPIDAKİ ORTAK TERASIN ONARIMINA TÜM KAT MALİKLERİNİN KATILIMI ZORUNLU OLUP, DAVACININ BİR KISIM KAT MALİKİ LEHİNE FERAGATİ HALİNDE ONARIM GERÇEKLEŞ MEYECEĞİNDEN TÜM KAT MALİKLERİNİN ONARIMA KATILMASI GEREKİR.



Apartman çatı katı yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön