19 / 03 / 2024

Çatı ortak alan mıdır?

Çatı ortak alan mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamız ruhsatsız, tapumuz toprak tapusu, Ben binaya çatı yapmayı teklif ettim kabul etmediler. Ben kendi imkanlarım ile yaptım ve çatı arasını kullanıyorum. Şimdi diğer ortaklar da kullanmak istiyor. Bunu önleyebilir miyim? Haklarım nedir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Binamız ruhsatsız, tapumuz toprak tapusu, ben en üst katta oturuyorum, diğer ortaklar alt katlarda. Ben binaya çatı yapmayı teklif ettim kabul etmediler. Bu defa ben kendi imkanlarım ile yaptım ve çatı arasını kullanıyorum. Şimdi diğer ortaklar da kullanmak istiyor. Bunu önleyebilir miyim? Haklarım nedir?' sorusunu yanıtladı.

Binamız ruhsatsız, tapumuz toprak tapusu, ben en üst katta oturuyorum, diğer ortaklar alt katlarda. Ben binaya çatı yapmayı teklif ettim kabul etmediler. Bu defa ben kendi imkanlarım ile yaptım ve çatı arasını kullanıyorum. Şimdi diğer ortaklar da kullanmak istiyor. Bunu önleyebilir miyim? Haklarım nedir? l E.E.

Çatı ortak alan mıdır?

Okuyucuma kat mülkiyeti mevzuatı dışında yanıt vermeliyim zira bahsettiği bina zaten kaçak yani kat mülkiyeti mevzuatı dışında. Bu halde bir ortaklık söz konusu yani bağımsız bölüm kavramı yok. Herkes binanın her yerine ortaklık nisbetinde malik. Dolayısıyla çatıya da diğer ortaklar hisseleri oranında malik. Bu durumda yine hisseleri oranında kullanmayı teklif edebilecekler.


Ancak bu yapılan çatı aynı zamanda binanın korunması için yapılmış bir faaliyet olup elbette bir gider söz konusu. Bu durumda çatıyı yapan okuyucum, hisseleri oranında diğer ortaklardan katılım bedeli talep edebilecek. Ödemedikleri takdirde de konu dava konusu olabilecek.

Çatı ortak alan mıdır?

Bu tür ortaklıklarda sıkıntılı olan durum, herkesin, her katta hissesi oranında mülkiyet hakkının bulunmasıdır. Kat mülkiyetinde olduğu gibi herkes kendi katının maliki değildir. Bina beş katlıysa ve beş ortak varsa birinin oturduğu kata beş da kat maliktir. Dolayısıyla okuyucumun durumunu bu çerçevede düşünmek gerekecektir. Bizim kat mülkiyeti mevzuatımız bu hususu düzenlemek, ihtilafları bertaraf etmek için çıkarılmıştır.


Geri Dön