16 / 04 / 2024

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks (3katlı) daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İstanbul Beylikdüzü’nde 73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks (3katlı) daire satın aldım. Aldığımda bakımsızdı, bakımını ve tamirini yaptırdım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Tapuya gittik orada da baktılar bodrum kat ortak alan. Şimdi ben ne yapacağım? ● A.S.

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Yaklaşık elli senelik hukukçuyum karşıma karmaşık pek çok olay geldi ama böylesi az geldi. Düşünün ki size tapu senedini göstererek tripleks villa satıyorlar ama tapu kaydında bodrum ortak alan çıkıyor. Bu tapuda böyle doğrudan doğruya yazmıyor da projesinde ve yönetim planında öyle görünüyordur. Doğrusunu isterseniz bir gayrimenkul alan hiç kimse tapuya gidip “bana projeyi ver bakıp öyle alayım” demez. Böyle bir alışkanlığımız olmadığı gibi zaten tapu müdürlüğüne öyle çat kapı giden hiç kimseye belge verilmez. Belge alabilmek için o gayrimenkul ile ilginizin ispatlanması lazım. Aslında yasa olarak tapu kayıtlarının açık olduğu yazılı olduğu halde tatbikatta malik, intifa hakkı sahibi vs. gibi ilgilisi olmadıkça bilgi verilmemektedir. İşte bu nedenlerle de gayrimenkul alacak olanlar satıcının verdiği bilgilerle satın almaktadır. Ancak okuyucumun anlattığı olayda tapu senedinde de binanın tripleks olduğu yazılı. Bunu da yadırgamıyorum, bina yapı itibariyle triplekstir ama projesinde ve yönetim planında bodrumun ortak alan olduğu yazılı haldedir.

★ ★ ★ ★ ★

Peki bu olağan bir şey mi? Hayır olağan bir husus değil. Bir müstakil bina düşünün üç katlı, yani tripleks ama bodrum katın ortak alan olduğu projesinde veya yönetim planında kayıt altına alınmış. Peki bir aile bu binada otururken birileri gelip bodrum kata inip ne yapacak?

Böyle bir şeyi mantık kabul etmez, birincisi elinizdeki tapu senedinin ve tapu kayıtlarının bir hukukçu tarafından incelenmesinde yarar görürüm. Bu nedenle kamunun yanıltıcı bir kaydına rastlanırsa tazminat talep hakkı doğabileceği gibi yönetim planında kabul edilemez hükümler nedeni ile bu durum ortaya çıktı ise bu maddenin iptali talebi ile dava açılabilir. Dolayısı ile kayıtlar bilen biri tarafından incelenmeden net çözüm önermek yanıltıcı olabilir. Ancak ihmal edilmemesi gereken bir husustur, ailece oturulan bir binanın bir bölümünün ortak alan olması hukuken de toplum inancı itibariyle de kabul edilemez. Ortak alan olarak ne maksatla kullanılacak? Kat malikleri toplantısı mı yapılacak? Yoksa otopark olarak mı kullanılacak, böyle bir şey mümkün mü?


Geri Dön