29 / 03 / 2024

ÇED raporu başvurusu nereye yapılır?

ÇED raporu başvurusu nereye yapılır?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. Peki, ÇED raporu başvurusu nereye yapılır?



ÇED raporu başvurusu nereye yapılır?


Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım sayılıyor.  Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. 


ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. 


ÇED’in temel görevi, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alıyor bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde gösteriyor. 


Çevresel etkinin ne ölçüde olduğunun değerlendirilebilmesi için bulunmuş olduğumuz faaliyete göre Bakanlık tarafından ÇED yönetmeliği belirleniyor.


Yönetmelikte yapılan faaliyetler listelere ayrılıyor. Hangi listeye tabi olunuyorsa o listenin gereklerini yerine getirilmesi gerekiyor.  Dolayısıyla ÇED raporunun hazırlanması da bu gereğin bir parçası durumunda oluyor. 


ÇED raporu için nereye başvurulur?

ÇED raporu için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması gerekiyor. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası hazırlamalıyorlar Bakanlığa sunuyor. 


ÇED raporu ne kadar sürede alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön