29 / 03 / 2024

Çelik evlerin ömrü ne kadar ?

Çelik evlerin ömrü ne kadar ?

Elazığ’daki depremden sonra kalitesiz beton kullanılmasının meydana getirdiği hasarların fazla olması nedeniyle farklı malzemelerle inşa edilen evler gündeme geldi. Bunların başında ilk etapta akıllara çelik evler geliyor.



Parçaları önceden talep ve tasarımlara göre hazırlanan sonrasında birleştirilerek yapılan yapılara prefabrik yapı deniyor.  Prefabrik yapıların tüm malzemeleri fabrika ortamın hazırlanıyor ve geriye sadece hazırlanan malzemelerin birleşmesi kalıyor.

Prefabrik evlerin  özelliği; kullanım amaçları ve vatandaşların isteklerine göre değişkenlik gösteren yapılar olması. İsteklere göre uzunluk, genişlik, kat, yalıtım gibi unsurlar farklılık gösteriyor. Ekonomik ve güvenli olması, daha kısa süre içerisinde yapılması, çevreye verdiği zararın geleneksel yapılara göre daha az olması kullanıcılar için tercih sebebi.

Yeni Asır’da yer alan habere göre; Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapılardır; ancak fiyatlarının diğer malzemelerle inşa edilen evlere  kıyasla daha düşük olması, vatandaşları farklı düşüncelere sürüklüyor.

Oysa maliyetinin düşük olması prefabrik ev ömrü ile değil, malzemeleri temin etme ve yapıyı inşa etme ile ilgili.

Bir prefabrik evin ömrü, çevresel şartlara göre değişse de ortalama olarak 40 ila 50 yıl olarak belirlenmiştir.

Çelik evler depreme dayanıklı mı?


Geri Dön