19 / 04 / 2024

Cem Çelik: 17 Ağustos depremi binalarda yapılaşmayı değiştirdi!

Cem Çelik: 17 Ağustos depremi binalarda yapılaşmayı değiştirdi!

Ankara'da ürettiği markalı konut projeleriyle, kalite seviyesini ve beklentileri artıran Elit Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çelik, 17 Ağustos'ta meydana gelen Marmara depreminin ülkemizde yapılaşma anlamında ezber bozduğunu kaydetti.



Ankara'da ürettiği markalı konut projeleriyle, kalite seviyesini ve beklentileri artıran Elit Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çelik, 17 Ağustos'ta meydana gelen Marmara depreminin ülkemizde yapılaşma anlamında ezber bozduğunu kaydetti. Çelik, son 15 yıl içinde konutlarda güvenli bina algısının hızla arttığını, ancak eski binaların sayısal çokluğu ve gelir düzeyinin düşüklüğünün bunu eksi yönde etkilediğini söyledi. 


Yapılan araştırmalarda konut alımında tüketicinin eğitim düzeyi arttıkça, beklentilerinin de farklılaştığı ortaya çıktı. Büyük depremler sonrasında afet bilincine sahip kişilerin öncelikli konusunun binaların deprem güvenliği olduğu tespit edildi. 


MÜŞTERİLERİN YÜZDE 31'İ DİKKAT EDİYOR


Yeni inşa edilen bazı binaların sağlamlığının halen sorgulandığını ifade eden Çelik, "Büyük kentlerde yapılan araştırmalarda insanlar konut alırken en fazla özelliğine, ardından lokasyon, daha sonra da çevresel özelliklerine dikkat ediyor. Konut özelliğinde ise yüzde 31 gibi yüksek bir oranla deprem yönetmenliğine uygun inşa edilip edilmediği geliyor. Bunu yüzde 21'le konutun genişliği, yüzde 11'le ısınma özellikleri izliyor" dedi. Genellikle müşterilerinin ilk sorguladıkları konunun deprem güvenliği olduğuna değinen Çelik, "Konut alacak kişilerin bu bilince sahip olması memnuniyet verici. Sektörün gelişimi için çaba göstermeliyiz" dedi. 


EV ALIRKEN DİKKAT EDİN! 


¦ Hazır beton teknolojisiyle üretilen binaları tercih edin. C16'dan (BS16) düşük dayanımlı betonla üretilmiş binalar güvenli değildir. 

¦ Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımlarla üretilen konutlar, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir. 

¦ Bodrum katma balan. Eğer rutubetliyse, binanın su yalıtımı kötü demektir. Yalıtımı iyi yapılmamış binaların taşıyıcı sistemlerinin paslanması, büyük şiddetli deprem sırasında yapının hasar görmesine neden olur. 

¦ Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleşip, gerçekleşmediğini mühendislere inceletebilirsiniz. 

¦ Binanın üçte biri toprak altında olmalı. Toprak altında ne kadar fazla kat varsa bina depreme karşı o kadar güvenilir demektir. 


Akşam Ankara 


Geri Dön