23 / 04 / 2024

Cem Oğuz: Falezlerde yapılaşma artık devam etmemeli!

Cem Oğuz: Falezlerde yapılaşma artık devam etmemeli!

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, falezler üzerine yüksek yapıların inşa edilmesinin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, Büyükşehir Meclisi'nin Divan Talya Otel ile ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu belirtti...



İMO Şube Başkanı Cem Oğuz, falezler üzerine yüksek yapıların inşa edilmesinin çok büyük tehlike olduğunu söyleyerek, Talya Otel ile ilgili kararın yanlışlığını raporlarla ortaya koydu.



İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, falezler üzerine yüksek yapıların inşa edilmesinin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, Büyükşehir Meclisi'nin Divan Talya Otel ile ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2013 yılında hazırladığı rapora göre falezler üzerine yüksek yapılar yapılmasının risk oluşturduğunu aktaran Oğuz, teknik verilerin önemsenmesi gerektiğini savundu. 


İLAVE YÜK GELMEMELİ 


Yıldız Teknik Üniversitesinin Konserve Koyu'nda uzun soluklu bir araştırma yaptığını belirten Oğuz, bölgede kayma tespit edilmediğini, kayma riskine karşı önlem alınmasının istenildiğini söyledi. 2013 yılı Temmuz ayında hazırlanan raporda falezlerin yeşil alan olarak kalması gerektiğinin önemle belirtildiğini ifade eden Oğuz, "Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Konserve Koyu'nda yaptığı yeni bir çalışma var. 2013 yılı Temmuz ayında hazırlanmış teknik bir raporu var bölgeye ait. 18 ay boyunca inklinometre okumaları denilen yüzey ölçümleri yapılmış fakat hiçbir şekilde kayma tespit edilmemiş. 


Falezlerin dalga etkisine karşı koruyucu bir yapı ile koruma altına alınması ön görülmüş ve ilave yük bindirecek yeni yapıların yapılmasına izin verilmemesi gerektiği önemle belirtilmiş. Ayrıca falezlerin yeşil alan olarak bırakılması tavsiye edilmiş. Kayma yok denmiş ama falezlerde aşınmaların olduğu söylenmiş ve ilerleyen yıllarda kayma tehlikesi yaşanmasın diye gerekli önlemler detaylı bir şekilde belirtilmiş. Üzerinde hassasiyetle durulan konu ise falezlerin üzerine ilave yük bindirilmemesi olmuş" dedi. 


YAPILAŞMA DURDURULMALI 


Falezlerdeki yapılaşmaya son verilmesi gerektiğini savunan Oğuz, "Konserve Koyu'nda 2010 yılında TALYA ki başlayan sıkıntılı süreç falezlerin bizlere olumsuz sinyal verdiğini gösteriyor. Falezleri deformasyona uğratan en önemli iki etken su ve ilave yük. Biz falezlerin üzerine bu tür yapılar yaparak deformasyona uğratıyoruz. Eğer biz buralarda yapılaşmayı devam ettirirsek, yüksek yapılarla daha fazla yük bindirirsek zarar veririz. Artık falezlerdeki yapılaşmayı durdurmamız gerekiyor" Otel'in .50 metre yükseklik ile yeniden inşa edilmesinin falezlere ciddi hasarlar vereceğini aktaran Oğuz, sözlerine şu şekilde devam etti: "Burada yeni bir çalışmaya gidilmesi yanlış. Mutlaka deformasyona uğrayacak. 


Konserve ve Bambus koyunda yaşadığımız sıkıntının aynısı buralarda da yaşayabiliriz. Yıldız Teknik Üniversitesi hazırladığı raporda burada& yapılaşmayı durdurun diyor. Konserve Koyu ile Talya Otel'in bulunduğu yer aynı jeolojik yapıya sahip. Profesörler yapılaşmayı durdurun diyorsa bunun altında çok önemli sebepler yatıyordun Bu rapor Valiliğe sunuldu. Bu rapora uymamız gerekiyor. Suyu zemine ulaşmadan uzaklaştırın diyor. İlave yük bindirmeyin diyor. Bu uyarıları dikkate almalıyız." 


'YANLIŞ BİR AÇIKLAMA' İMO Şube Başkanı Cem Oğuz Antalya Kent Konseyi Afetler ve Kriz Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Çiçek'in, falezler üzerinde bulunan Yavuz Özcan Parkı ve Cumhuriyet Caddesi'ne kadar olan bölgede denize doğru ciddi bir kayma olduğu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bu bölgeye ait teknik bir araştırmanın yapılmadığını ve ezbere bir açıklama olduğunu dile getiren Oğuz, Çiçek'in iddiaları için şunları söyledi: "Burada kim ölçüm yapmış, ne kadar kayma olmuş. Yok ki böyle bir şey. Yanlış bir açıklama yapmış, kim yönlendirdiyse hata yapmış. 


Bu bölgeye ait tek rapor 1974 yılında yapılmış. Karayolları Bölge Müdürlüğü Araştırma Faaliyetleri Müdürlüğü tarafından yapılmış ve Özel İdare binasının bulunduğu alan ile ilgili teknik incelemelerini belirtmiş. Jeofizik etüdü U sayfalık bir rapor halinde sunulmuş fakat kayma konusunda bir şey belirtilmemiş. Jeofizikçiler boşlukların çimento dolgusu ile doldurulması halinde sorunun ortadan kalkacağını ifade etmişler. 


Bu tarihten sonra hiçbir etüd çalışması yapılmamış. Kayma olduğuna dair bilgiler nasıl ve nereden elde edildi? Bana göre çok hatalı bir açıklama. Bilimsel bir veri olmadan bu tür açıklamalar yapmak kenti sıkıntıya sokar." 


Sabah Akdeniz 


Geri Dön