25 / 04 / 2024

Cem Oğuz: Denetim sorunları ve telaş inşaatta kaza riskini artırıyor!

Cem Oğuz: Denetim sorunları ve telaş inşaatta kaza riskini artırıyor!

ANTALYA'da yapımı devam eden spor tesisi inşaatlarında son 1 ayda biri ölümlü iki iş kazasının meydana gelmesi, gözleri bu inşaatlara çevirdi. İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz konu hakkında açıklama yaptı...



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, çok sayıda spor tesisinde ölümlü ve yaralamalı kaza meydana geldiğini açıkladı. 


TOKİ eliyle yaptırılan bu inşaatları denetleyen bir mekanizma olmadığını iddia eden Cem Oğuz. "Bu inşaatlar ciddi ciddi denetlenirse bu kazaların olacağına inanmıyorum" dedi. Bu kazaların meydana gelmesinde inşaatları teslim süresine kadar tamamlayabilme telaşının da etkili olabileceğini söyleyen Başkan Oğuz, buna bir de kışın meteorolojik olumsuzlukların eklendiğini iddia etti. 


Stadyum inşaatlarının yapı denetiminden muaf olan  TOKİ  marifetiyle yürütüldüğüne de dikkat çeken Cem Oğuz, "i ler ay hemen hemen bir stadyum ya da spor tesisi inşaatında bir kaza oluyor" dedi. Bir ay arayla iki kazanın meydana geldiği Antalya 100. Yıl Tesisleri'ne dikkat çeken Başkan Oğuz, "Örneğin Antalya'daki 33 bin kişilik stadyum ile 10 bin kişilik kapalı spor salonu inşaatının her ikisi de 2015 yılı nisan ayında teslim edilecek. Nisan 15'te teslim edilecek bu binalar için az bir süre kaldı. Bu süreç bir de kış mevsimine denk geldi. Kışın meteorolojik faktörlere de dikkat edilmesi lazım. İşi yetiştirebilmek için işçi sayısını da artırıyorlar. Ekip de büyüyünce kontrol de zorlaşıyor" diye konuştu. 


Türkiye'de 1 yıl içerisinde 10'a yakın stadyum inşaatında kaza olduğunu örneklerle anlatan Oğuz, şöyle devam etti: "2010 yılında İstanbul Seyrantepe'de stat inşaatında meydana gelen kazada iki kişi hayatını kaybetti. 11 Eylül 2013 tarihinde Karabük'teki stat inşaatında meydana gelen kazada dört kişi ağır yaralandı. 4 Aralık 2013 tarihinde Konya'daki stadyum inşaatında meydana gelen kazada 5 kişi ağır yaralandı. 22 Nisan 2014 tarihinde Ankara'da meydana gelen stadyum kazasında 1 kişi ağır yaralandı. 18 Temmuz 2014 tarihinde Trabzon'da meydana gelen stadyum inşaatı kazasında 1 kişi hayatını kaybetti. 20 Ağustos 2014 tarihinde Eskişehir'deki stadyum inşaatı kazasında 1 kişi ağır yaralandı. 29 Eylül 2014 tarihinde yıkılan İnönü Stadyumu'nun yerinde inşaatı devam eden tesiste meydana gelen kazada 1 kişi ağır yaralandı. 19 Ekim günü Antalya'da meydana gelen kazada 100. Yıl spor tesislerinin inşaatında forklift devrilmesi sonucu altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti. 13 Kasım günü aynı tesiste üstelik Gençlik ve Spor Bakanı'nın ziyaret ettiği gün meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı." 


Ankara Son Söz



Geri Dön