28 / 03 / 2024

Cem Oğuz: Antalya için deprem planı hazırlanmalı!

Cem Oğuz: Antalya için deprem planı hazırlanmalı!

İMO Başkanı Cem Oğuz, "Antalya özel bir kent, diğer illerden farklı olmalı. Bu kent için bir deprem master planı mutlaka hazırlanmalı" dedi. Antalya'da zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 260 bine yaklaştı.



Antalya'da zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 260 bine yaklaştı.Bu oran kentteki toplam konutların yüzde 42'sini oluştururken, İMO Başkanı Cem Oğuz depreme dayanıklılık düzeyinin incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Marmara Depremi'nin ardından kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı ülke çapında 6,5 milyona ulaştı. Batıdan doğuya doğru birinci dereceden başlayıp dördüncü dereceye kadar deprem kuşağı üzerinde yer alan Antalya'da, zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı ise 259 bin 682 oldu. Toplam konut sayısının 610 bin 140 olduğu kentte, sigortalı konut sayısı yüzde 42,60 olarak gerçekleşti. Akdeniz Bölge si'nde deprem sigortası yaptıran konut sayısı açısından Antalya ilk sırada yer aldı. Bölgede Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, İsparta, Osmaniye ve Burdur'da sigortalı konut oranı yüzde 2332 seviyelerinde değişkenlik gösterdi. 


Gerçek değer üzerinden yapılmalı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, Türkiye genelinde deprem sigortası yaptıran konut oranının yüzde 100'e ulaşması gerektiğinin altını çizerken, zorunlu deprem sigortalarının kapsamlı konut incelemesi yapılmadan masa başında yapıldığını iddia etti. Sağlıklı veriler alınmadan tapu kayıtlarındaki bedeller ya da belediyelerce belirlenen rayiç bedeller üzerinden sigortaların yapıldığını dile getiren Cem Oğuz, "Kişinin 500 bin liralık dairesi var ama bu tapu kayıtları veya belediye kayıtlarında 100-150 bin lira olarak görünebiliyor. 


Sigorta da bu bedel üzerinden yapılıyor. Yani yerinde inceleme yapılmadan, konutun durumuna bakılmadan sigorta yapılabiliyor. Olası bir deprem durumunda, konutun yıkılması halinde ödenecek para da 100-150 bin lira olacaktır. Bu nedenle sigortalar gerçek değerler üzerinden yapılmalı" dedi. 


Antalya  farklı olmalı Antalya'da son dönemde büyük depremlerin meydana geldiğini belirten Cem Oğuz, 8 Aralık 2013 tarihinde Antalya Körfezi'nde 5 büyüklüğünde, 28 Aralık 2013 tarihinde ise Antalya Körfezi açıklarında 6 büyüklüğünde depremler olduğunu hatırlattı. Bunların dışında büyüklükleri 4 ve daha düşük birçok depremin meydana geldiğini ifade eden Cem Oğuz, 'Antalya'daki binaların depreme karşı dayanıklılığının mutlaka tespit edilmesi lazım. Antalya özel bir kent, dünyanın gözü burada, çeşitli ülkelerin vatandaşları geliyor. Antalya diğer illerden farklı olmalı. Bu kent için bir deprem master planı mutlaka hazırlanmalı" diye konuştu. 


Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön