23 / 04 / 2024

Ceneviz surları çökme riski altında!

Ceneviz surları çökme riski altında!

Cenevizliler tarafından yaklaşık 700 yıl önce Karaköy’de hayata geçirilen ve günümüze kadar ulaşan tarihi Galata burcunun devamında bulunan surların altı yağış nedeniyle tahliye edildi.



Cenevizliler'in 700 yıl önce Karaköy’de inşa ettiği ve günümüze kadar ulaşan tarihi Galata burcunun devamında bulunan surların altı yağış nedeniyle boşaldı.

Hürriyet'ten Fırat Alkaç'ın haberine göre; surların altında bulunan toprak kayması nedeniyle tarihi burcun üzerine hayata geçirilen Sen Piyer Kilisesi risk altında. Cenevizliler 1204 yıllarında Latin istilası sonrasında Galata bölgesine yerleşti. 1303-1352 yılları arasında ise Venediklilerin baskısından dolayı bu bölgeyi surlarla çevirdi. İnşa edilen tarihi surlardan günümüze sadece iki tane kule kaldı. Galata Kulesi’nin hemen yanında Şair Ziya Paşa Caddesi üzerinde yer alan kulenin devamındaki surların altı yağış nedeniyle tahliye edildi. Meydana gelen toprak kayması çevre esnafında endişeye yol açtı. İhbar üzerine olay yerine Beyoğlu Belediyesi ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonrasında belediye çevrede önlem aldı. 

Karaköy’de esnaflık yapan Fevzi Tekin, “Surlar çok bakımsız. Önceki haftalarda çok yağmur yağdı. Surların altındaki toprak yağmurla birlikte yavaş yavaş döküldü. Şimdi surların bir kısmının altı tamamen boşalmış. İlerlemesi durumunda surlar çökebilir. Belediye ekipleri geldiklerinde dükkân sahiplerini uyardı. Surların restore edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. Toprak kaymasının meydana geldiği surların üst kısmında ise Sen Piyer Kilisesi yer alıyor. Toprak kaymasının ilerlemesi durumunda kilisenin de üzerinde bulunduğu tarihi surlar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

İKİNCİ KULENİN DURUMU İÇLER ACISI

Tarihi Ceneviz burçlarının ikincisi ise Galata kulesinin bir alt sokağında yer alıyor.. Binaların arasında kalan kulenin üst kısmına kaçak bir yapı inşa edilmiş. Ancak yapı terk edildiği için kulenin üzerinde enkaz bulunuyor. Tarihi kulenin bitişiğinde bulunan Zafer Çakıl, “Yıllardır bu mahallede yaşıyorum. Hiç kimsenin surları onardığını görmedim. Yetkililer surları restore etmelidirler. Galata Kulesi gibi kıymetli eserlerdir. Onarıldıklarında turistler bu bölgeyi de ziyaret eder” diye konuştu.


Geri Dön