25 / 04 / 2024

Eymir Gölü yapılaşma riski altında!

Eymir Gölü yapılaşma riski altında!

Eymir Gölü yapılaşma riski altında. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ arazisine yönelik yeni bir koruma amaçlı imar planının ortaya çıktığını duyurdu.



Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuya ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında yeni koruma amaçlı imar planının "gizli-kapaklı" ve "isimsiz" olarak 20 Mayıs'ta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldığını ve bir ay askıda kaldığını bildirdi. 


Planın isimsiz olarak askıya çıkması nedeniyle durumdan geç haberdar olduklarını ifade eden Candan, "Bu plan eski koruma amaçlı imar planının da gerisinde. Eski plana da dava açmıştık. 

Yeni plana dava açmak için ise önümüzde iki aylık bir süre var. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar yeni koruma amaçlı imar planına dava açacağız. Yaz tatili sürecinde böyle bir planın ortaya çıkarılması manidar. Geçen yıl bayramda ODTÜ ağaçlarını katlederek bu yolu yaptılar. Bu da planı hazırlayanların niyetlerinin iyi olmadığını gösteriyor" diye konuştu. 


göl ve çevresinin sit derecesi düşürülüyor Candan yeni plandaki ODTU'den geçirilecek tünel yol ile Eymir Gölü'ne yönelik maddelere dikkat çekerek, planın korumayı değil, bozmayı esas aldığını dile getirdi. 


Planda doğal SİT alanı olan Eymir Gölü ve çevresinin bazı bölümleri SİT derecesinin düşürüldüğünü ve 'turizm belgeli işletmeciliğin' önünün açıldığını kaydeden Candan, sözlerine şöyle devam etli: "Eymir Gölü ciddi risk altında, planı gizli-kapaklı olarak kimseye fark ettirmeden geçirmeye çalışıyorlar. Planda Eymir Gölü'nün çevresinin bir bölümü ikinci derece doğal SİT alanı ilan edilmiş. İkinci derece doğal SİT alanı yönetmelikte şöyle geçiyor: 'Bu alanlarda turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez." Yani bu kararla birlikte bu alanların tamamı turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılacak ve Eymir Gölü'nün çevresinin bir bölümünde yapılaşmaya izin verilecek." Candan, öte yandan yeni koruma planında bir kısmı SİT alanında olan tünel yolla ilgili olarak ise daha önceki sorunların devam ettiğini de bildirerek, "Bu tünel yol SİT sınırının içinden geçiyor. bu da çok ciddi problem oluşturacak. 

Yapılaşmaya açılan kısım tam gölün kenarı. Planı büyüteçle okumaya başladığımızda planda çok daha kötü sürprizlerle karşılaşabiliriz" dedi. 


Ankara Başkent


Geri Dön