28 / 03 / 2024

Salda Gölü yapılaşma olmadan korunacak!

Salda Gölü yapılaşma olmadan korunacak!

Salda Gölü'nde yapılaşmanın önüne geçmek için Özel Çevre Koruma alanı gölün tüm çevresini kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkarıldı.  



"Türkiye'nin Maldivleri" olarak nitelendirilen, 1989'da "1. ve 2. Derece Doğal Sit Alanı" ilan edilen Salda Gölü ve çevresi, yeni sit ve Özel Çevre Koruma (ÖÇK) kararlarıyla daha fazla gözetim altında tutulacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Salda Gölü'nün korunması ve yapılaşmanın önüne geçilmesi için ÖÇK alanı ilan edilmesiyle 4 bin 400 hektarlık korunan alan, gölün tüm çevresini kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkarıldı. Yeni yapılan çalışmalarla gölün sit alanı 8 bin 474 hektara ulaşacak. 

Ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynak değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla belirlenen ÖÇK kapsamına da alınan Salda Gölü, böylelikle insan kaynaklı olumsuz etkilere karşı korunacak. 

Göl etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanı geriye çekildi. Kıyı şeridi bir santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde koruma altına alındı. Göl bünyesinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türünü barındıyor.

Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle kirlilik tehdidiyle yüz yüze gelen ve çevresinde düzensiz yapılaşmalar ortaya gölde, insan kaynaklı olumsuz izler silinmeye başlandı. Bölgedeki, düzensiz yapılar kaldırıldı, çöpler toplanmaya başlandı. Ayrıca bölgeye araç girişi yasaklandı.


Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi ihale edildi 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konutİdaresi (TOKİ) Başkanlığı, özel yapıya sahip olan ve doğal yapısı korunması gereken Salda Gölü ve çevresi için Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi hazırladı. Projeyle gölün doğal güzelliği korunacak, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecek, yoğun ziyaretçi baskısı ve buna bağlı tahribat azaltılacak. Salda Gölü Millet Bahçesi'nin ihalesi dün gerçekleştirildi.

Ayrıca, Burdur Valiliği başkanlığındaki komisyon tarafından haftada iki gün çevre ve imar kirliliğinin önlenmesi için rutin denetimler gerçekleştiriliyor.

Salda Gölü Millet Bahçesi ihalesine 7 firmadan teklif!

 

Salda Gölü Millet Bahçesi ihalesinin iptali için dava açıldı!


Geri Dön