26 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar: Naktinizi mutlaka arsa ve konuta yatırın!

Ceren Kumbasar: Naktinizi mutlaka arsa ve konuta yatırın!

Ceren Kumbasar: "Nakit paranızı mutlaka arsaya veya konuta yatırın. Para piyasalarını eğer çok iyi bilmiyorsanız şu günlerde döviz ve borsa sizin için felaket olabilir" dedi




Türkiye gündemine damga vurmuş bir operasyonla ilgili her an yeni bilgiler gelirken, sektörel bazda bir yazı kaleme almak gerçekten zor. Yolsuzluk ve rüşvet dosyasında inşaat sektörünü yakından ilgilendiren bir dosya da olduğu için işimiz bir kat daha zorlaşıyor. Aman yanlış anlaşılmasın, taraf olmamak, kimseyi incitmemek gibi bir derdim asla yok, hiç de olmadı. Ancak, olan biteni bize aktarıldığı kısmı ve aktarıldığı biçimiyle bilen herkes gibi öncelikle öfkemi nereye yönlendirmem gerektiğini bilmek ihtiyacındayım.


Kendi sektörümü ilgilendiren dosyayla ilgili emin olduğum bazı şeyler olduğu gibi önemli soru işaretlerim de yok değil. İnşaat sektöründe olan biteni çok iyi biliyorum ancak ortada gezen masum isimleri de biliyorum. Kendimi bildim bileli ortaya çıkan skandalları, yolsuzlukları, haksızlıkları, güçsüzlerin nasıl ezildiğini, birçok şeyin üzerinin nasıl kapandığını da. Ancak bu köşede hissettiğim önemli bir sorumluluk var; Vatan Gazetesi’nin değerli okuyucularına, bildiğim konularla ilgili aydınlatıcı olabilmek... İyi bildiğim ve mütevazı olamayacağım başlık da inşaat sektörü. Bütün bu olan bitenin arasında size bu bilgi ve deneyimimi aktarmak isterim.


Arsa ve bitmiş projeler


Bugün klişe deyişlerin neden ve nasıl klişe olduğunu anladığım günlerden biri, zira size belki de duymaktan bıktığınız bir klişeyi yineleyeceğim; inşaat sektörü çok büyük ve güçlü bir sektör. Sıkıldınız biliyorum ama gerçek bu. Zaman zaman durağanlaşan, Esenyurt gibi Fikirtepe gibi büyük sorunlarla uğraşan (elbette her zaman bu sorunları hakkıyla aşamayan), çoğunlukla rekorlara ve uluslararası başarılara imza atan, ülkemiz için hem ekonomik hem sosyal anlamda çok büyük ve bitmeyecek bir ihtiyacı karşılayan bir sektör. Nasıl ve ne şekilde yönetilirsek yönetilelim Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açığın en kısa sürede ve en gözle görünür şekilde kapanmasına yardımcı olacak bir sektör. 


Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde bu gerçeği unutmadan hareket etmek ve doğru hamleler yapmak gerekiyor. Size en önemli tavsiyem; ülkenin gerçeklerini göz ardı etmeden kendi gerçeklerinize göre hareket edin. Eğer nakit paranız varsa arsa ve bitmiş projelerde önemli bir pazarlık payınız var. Nakit paranızı mutlaka arsaya veya konuta yatırın. Para piyasalarını eğer çok iyi bilmiyorsanız şu günlerde döviz ve borsa sizin için felaket olabilir. Dükkan ve ofis yatırımı belli ki 2014 için mantıklı bir yatırım olmayacak. Her zaman söylediğim gibi, topraktan satış yapan projelerde siz siz olun markalı projeleri tercih edin. İki yıl önce tekstilci, kuyumcu olup inşaata kazanç umuduyla girmiş “iyi” insanlara itibar etmeyin.


Bu günlere yakışır deyimle; “Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz.”


Vatan/Ceren Kumbasar


Geri Dön