28 / 03 / 2024

Çeşme Turizm Projesi'ne tepki! 

Çeşme Turizm Projesi'ne tepki! 

Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Mühendisleri Odası, Tarım Orman-İş Sendikası ve Orman Teknikerleri Derneği’nin İzmir şubeleri, Kültür Bakanlığı tarafından Çeşme Yarımadası’na yapılacak “Çeşme Turizm Projesi”ne tepki gösterdi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Çeşme Turizm Projesi” ile ilgili süreç devam ederken projeye birçok kuruluştan tepki geliyor. Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre; yarımadanın yüzde 55’ini kapsayan bir alanda yapılması planlanan proje kararına ilişkin 107 farklı özel ve tüzelkişi, meslek kuruluşu tarafından yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı, davalar henüz sonuca ulaşmadı. 16 bin hektarlık proje alanının yaklaşık 4 bin 293 hektarının tescilli/henüz tescili yapılmamış orman alanı olduğuna dikkat çeken kuruluşlar şu bilgileri paylaştı: “Alanın yaklaşık 300 hektarı ‘boylu orman’, diğer bölümleri bitki çeşitliliği bakımından çok zengin, görece boysuz yoğun bir bitki formasyonu ile kaplı. Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelince Çeşme Yarımadası’nda yapılan çalışmalarda yörede korunması gereken 19 adet bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 6’sı ‘endemik’, 10’u ‘nadir’ ve 3’ü ‘CITES-hassas acil korunması gereken tür’, 1’i ‘hem nadir hem de CİTES’ kapsamındadır. Burada turizm vb. amaçlı tesislerin yapılmasına izin verilmesi, bölgenin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesini kaçınılmaz hale getirecektir.” 

Kuruluşlar, söz konusu projenin sadece İzmir'i değil tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirterek projede yer alan kıyı alanların halka açılması gerektiğini dile getirdi.


Çeşme Projesi 'emlak projesi' mi?


Geri Dön