29 / 03 / 2024

Mehmet Ersoy: Çeşme Turizm Merkezi Projesi'nde 'kanal' yok!

Mehmet Ersoy: Çeşme Turizm Merkezi Projesi'nde 'kanal' yok!

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya çıkan projenin uydurma olduğunu açıkladı.  Çeşme Turizm Merkezi Projesi’nin detaylarını paylaşan Ersoy, “Bölgede Cannes gibi bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Proje ile Ege kazanacak” diye konuştu.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son yıllarda Türkiye'nin en popüler turistik şehri arasında yer alan Kars'a ziyarette bulundu ve giderken bindiği Doğu Ekspresi'nde Çeşme Turizm Merkezi Projesi hakkında detayları paylaştı. Sabah'ta yer alan habere göre; Ersoy, "Kanal Çeşme" olarak gündeme gelen projeyi ilk kez basından duyduğunu, kendi projeleri olan Çeşme Turizm Merkezi Projesi'nde kanal olmadığını ifade etti. Bakan Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi: Kanal Çeşme adını ben de medyadan duydum. Bizim böyle bir projemiz yok. Biz turizm bölgesi yapacağız. Bu projeyi mayıstan önce açıklamayacaktık. Birileri bir proje ile ortaya çıkınca mecbur kaldık. Turist kapasitesinin yüzde 40'ı Marmara, yüzde 40'ı Akdeniz, yüzde 10'u Ege ve yüzde 10'u Doğu'da. Doğru bir dağılım değil. Sürdürülebilir turizm politikası için bunun daha optimum bir dağılım olması gerekiyor. Ege Turizm Merkezleri adı altında Çeşme ve Didim'de iki proje üzerinde çalışma yaptık. Bu bölgede sadece iki aya sıkışan turizmi 12 aya açmak istiyoruz. Çeşme projesi bölgesinde 230 hektar özel mülkiyet var. Bu bölgedeki işlenmiş ve yatırım alanı olan bölgeyi kamulaştırma kapsamından çıkardık. Geri kalan 190 hektarlık kısım kamulaştırılacak. Söz konusu parsellerin çoğu zaten vatandaşa ait değil, önceden holdingler tarafından satın alınmış. Diğer taraftan, proje bölgesindeki sahilin tamamında 100 metreden bin metreye kadar uzanacak bir alanı genel kullanım alanı yapıyoruz. Antalya'daki gibi otellere sahili tahsis etmiyoruz. Cannes gibi bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Yani sahil bandından sonra yol olacak, sonra oteller olacak.

YATAY MİMARİ OLACAK

Bölgede yatay mimari uygulayacağız. Giriş artı iki kat yapılacak. Doğa dostu uygulama, çevre dostu sertifikası zorunlu olacak. Bölgede kullanılan kamu araçları ve toplu taşıma araçlarına elektrikli araç olacak. Çeşme Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Açıkladığımız kamulaştırma alanları artmaz, azalır. Toplam proje alanının binde 5'ine kadar inebilir.

YARIŞMA YAPILACAK

Mayısa kadar alanı tespit edeceğiz. Sonrasında STK'larla bunları paylaşacağız. Bir yarışmayla, mimari grupla projeyi yerleştireceğiz. 2021'in sonunda her parsel için ayrı açık ihale yapılacak. En yüksek katılım payını veren alacak. Tahsislerden 1 milyar dolar civarında bir gelir beklentimiz var. Hastaneler, okullar gibi alt yapıları bu parayla biz yapacağız. Projenin emsalsiz olmasının nedeni tamamının Hazine arazileri üzerinde yapılması. Bu projelerden gelen paraları Kemeraltı Projesi'ne de finansman olarak aktaracağız. Biz bunu Ege için yapıyoruz."

ÇEŞME DE MERKEZ OLACAK

Meclis toplantısında konuşan Deniz Ticaret Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklanan "Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi" hakkında açıklamalarda bulundu. Öztürk, "Antalya'dan sonra Çeşme de önemli bir merkez haline gelecek. Bunu da hak ettiğini düşünüyorum. Antalya 16 milyon turisti ağırlayabiliyor ama İzmir 1 milyonla yetiniyor. Ama şimdi bu tür yatırımlarla İzmir'in önünün açık olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

PROJEDE NELER VAR?

– 20 golf sahası.
– Nitelikli spor tesisleri. (Kamp yapacak kulüpler için küçük stadyum.)
– Toplam 100 bin yatak kapasiteli oteller.
– Kongre merkezleri.
– Film stüdyoları.
– Tema park. (Disneyland gibi.)
– Opera, tiyatro, güzel sanatlar için merkez.
– Ege'nin en büyük müzesi.
– Kamulaştırma alanından çıkarılan köy ve ekili alanlarda tarımsal turizm alanı ve doğa turizm alanları, lavanta bahçeleri.
– Uluslararası tescilli bisiklet rotaları.
– Turizm teknik meslek liseleri.
– Yat limanları.
– Bilişim teknolojilerinin uygulanacağı serbest bölge.
– Motosporları pisti.


Geri Dön