18 / 04 / 2024

Çeşme'de yerli turist bereketi!

Çeşme'de yerli turist bereketi!

Çeşme'de görülmesinin turizme olumsuz bir etki yapmayacağını söyleyen Demir, ilçenin popüler olması nedeniyle sürekli gündeme geldiğimi belirtti.





Yerli turizme hizmet verilmesi nedeniyle Çeşme'nin diğer illerdeki sektör temsilcileri tarafından kıskanıldığını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, şunları söyledi: "Uzun yıllar 'Çeşmeye yabancı turist gelmiyor, Çeşmeliler yabancı turistleri önemsemiyor' deniliyor ama biz hem yerli hem yabancı turisti önemsiyoruz. Türkiye'de malum, krizler hiç eksik olmuyor. O nedenle özellikle yerli turizme ağırlık vermenin faydasını şimdi görüyoruz. Bu krizler olduğu sürece yerli turisti yüzde 60-70 seviyesinde korumanın önemi ortaya çıkıyor. Bir anda oteller boşalıdğı ve yabancıların güvenlik konusunda daha tedirgin olduğu bir dönemde yerli turist önemli hale geliyor. Açıkçası yerli turist Çeşme'ye kalkan oldu. Bu noktada diğer destinasyonlardaki turizmciler 'Size bir şey olmaz; sizin yerliniz var' diyorlar.  Eskiden turizmde küçümsenen Çeşme, şimdi kıskanılan bir konuma geldi." 


Seri katil olumsuz etkilemez 


Türkiye genelinde aranan seri katilin Çeşme'de görülmesinin turizme olumsuz bir etki yapmayacağını söyleyen Demir, ilçenin popüler olması nedeniyle sürekli gündeme geldiğmi belirtti. Demir, "Örneğin 10 sene önce böyle bir haber yapıldığında çok fazla gündemde kalmazdı. Ama popülerlik yükseldikçe ufacık bir olay bile günlerce tartışılır olmaya başladı. Çeşme'de birine iğne batsa bu bile olay oluyor. Çünkü herkesin gözü Çeşme'de. Bir, iki olay ile Çeşme yok olmaz, gelenler azalmaz. Ufak tefek günlük kayıplar belki yaşanabilir ama uzun vadede Çeşme'yi etkilemez. Katil görüldü diye de rezervasyon iptalleri yaşanmaz" diye konuştu. 


Almanya Parlamentosundaki sözde 'Soykırım' kararının da oylanmasını değerlendiren Demir, "Turizmi bir kap olarak düşünün. Kabın bir tarafında su azalırsa diğer taraftan oraya su gider. 


Almanların Türkiye planlarını iptal etmesi halinde bir çok kentimizde düşme yaşanır. O zaman buradaki yerli turist, kendisüıe daha cazip gelebilecek bu illere kayabilir. Çeşme'de genelle belli bü' kesim var ama Çeşme'ye gelmeyi planlayanlar Antalya'dan da fiyat bakıp, rotalarını oraya çevirebilir. Sonuçta pastadan dilim kapma mücadelesi var" ifadelerini kullandı. 

Yabancı turisti ile gelen iptaller sonucu Antalya'da çok ciddi sorunların oluştuğu aktaran Demir, şöyle konuştu: "Biz bunu Çeşme'de hissetmiyoruz. Şu anda doluluk oranlarına bakarsak Mayıs ayında geçen yılların aynı dönemine göre çok daha iyiyiz. Zaten Mayısa çok hızlı başladık. Örneğin Nisandaki Ot Festivali ile 19 Mayıs'daki 3 günlük tatilde otellerimizde hiç boş yer yoktu. 


Ramazan ayına gireceğimiz için pazar gününden itibaren düşüş var. Bu haftada yüzde 40 civarında doluluk oranına sahip olacağız ama bu oran Ramazanın ikinci haftası hemen yükselişe geçip yüzde 70'lere yaklaşacak. Sonraki haftalarda ise yüzde 100'e ulaşıyor." 


Çeşme'de kayıp olmaz 


Bu durumun her yıl aynı şekilde yaşandığına dikkat çeken Yakup Demir, "Yani sıradışı, beklenmedik bir durum yok. Son 10 yıllık ölçümlerimiz de bunu gösteriyor. Ramazanın ilk haftası ciddi düşüşle başlayıp ikmci haftasından itibaren yükseldiğimiz görülüyor. Çeşme'nin bir kayıp yaşayacağına inanmıyorum hedeflerimize ulaşacağız. Hatta Çeşme'nin en büyük sorunu olan sezon başı ve sezon sonundaki düşüşü bu yıl yaşamayacağımız görülüyor" dedi. 


Yeni Ekonomi


Geri Dön