26 / 04 / 2024

Cevdet Caner'e yolsuzluk suçlaması!

Cevdet Caner'e yolsuzluk suçlaması!

Bir dönem Almanya ve Avusturya’da 2 milyar euroluk emlak iflası ile gündem olan Cevdet Caner Adler içinde spekülasyon yapmakla suçlanıyor. 



Avusturya'da genç yaşta milyarlar lira serveti olan Türkiye kökenli iş insanı Cevdet Caner’in adı yine geniş çaplı emlak spekülasyonuyla gündemde. Hürriyet'ten Ali Mercimek'in haberine göre; ilk işi çağrı merkezi ile 2000’li yılların başında devler ligine adım atan 58 yaşındaki iş insanı, bu sektördeki iflasını açıklamasının ardından 2003 yılından itibaren özellikle Doğu Almanya’da çoğu atıl konutları banka kredileriyle satın alarak toplu konut işine girdi. ‘Level One’ isimli şirketiyle toplam 2 milyarlık konut ve ticari emlak toplayan Avusturya doğumlu Caner, 2008 senesinde bankalara olan borcunu ödeyince iflasını istedi. İflasını açıkladıktan sonra yolsuzluk ve para aklama iddiasıyla Almanya ve Avusturya’da savcıların hedefine giren Caner, 2020 yılında tüm davaları kazanarak beraat etti.

LONDRA’DA ULTRA LÜKS EVİYLE GÜNDEME GELDİ

Arka planda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kurduğu yatırım şirketleri ile emlak işine devam ettiği söyleyen Caner, toplu konut sektöründeki kurum ve kuruluşlara kendi deyimiyle danışmanlık hizmeti vermeye başladı. İflasından sonra Türkiye’de de 2009 senesinde Londra’daki ultra lüks eviyle gündeme gelen Caner hakkında bu kez başında ünlü borsa spekülatörlerinden Fraser Perring’in olduğu Londra merkezli Viceroy isimli Analiz ve Araştırma Kurumu, yeni yolsuzluk iddialarında bulundu.

Cevdet Caner e yolsuzluk suçlaması!

Caner’in Almanya’da son günlerde bankalara olan borçları sebvebiyle 1.5 milyar euroluk toplu konut satışıyla gündemde olan Adler Grubu’nun gizli ortağı olduğunu iddia eden  Viceroy raporunda kendisinin bilinçli olarak gruba ait konutları değerlerinden aşırı yüksek gösterdiği  öne sürdü. Daha önce de Wirecard skandalı hakkında ilk uyarıyı yaparak gündem olan Viceroy’un Adler hakkında hazırladığı olumsuz raporun sonrasında borsalarda işlem gören Adler hisseleri yüzde 40’a varan değer kaybı yaşadı. Viceroy’un başında bulunan Frasser Perring’in açığa satış yöntemleriyle hedef aldığı şirketlerin değerini düşürüp, spekülatörlerin kucağına attığı iddiasında bulunan Cevdet Caner ise karşı atak yaparak Perring ve Viceroy hakkında suç duyurusun yaptığını açıkladı. Perring’in adının çok sayıda sahte rapor hazırlama olayına karıştığını ileri süren Caner, “Beni ve Adler’i bitirmek istiyorlar” dedi.

Konuyla ilgili geniş analizler yapan Alman Spigel Dergisi ise Caner’in ayrıca seçimlerden önce Birlik Partileri’nin başbakan adayı Armin Laschet’in Temmuz ayında kendisine destek veren büyük iş insanlarının yer aldığı lüks bir restorandaki seçim kampanyasını tanıttığı yemekte yer almış olduğunu yazdı. Spiegel’in yazı başlığı olarak ‘Kartal yuvasında bir örümcek’ ibaresini kullanması ayrıca dikkat çekti. (Adler Almanca kartal anlamına geliyor). Spiegel yazısında ayrıca Caner’in halen kayıp olan ve tüm dünyada aranan Wirecard menejeri Jan Marsalek ile bir zamanlar irtibatlı olduğunu iddia etti. 

Sarıyer'de lüks sitede yolsuzluk iddiası!


Geri Dön