19 / 04 / 2024

Çevre derneklerinden Salda Gölü'ndeki inşaat çalışmaları açıklaması!

Çevre derneklerinden Salda Gölü'ndeki inşaat çalışmaları açıklaması!

Birinci derece doğal sit alanı olan Salda Gölü’ndeki çalışmalar gündemden düşmüyor. Gölün kıyısında hayata geçirilen millet bahçesinin korumak yerine yoğunluğu yükselteceği ifade ediliyor. 



Birinci derece doğal sit alanı olan Salda Gölü’ndeki çalışmalar gündemden düşmüyor. Gölün kıyısında hayata geçirilen millet bahçesinin korumak yerine yoğunluğu yükselteceği ifade ediliyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Bülent Ecevit'in haberine göre; Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazi Osman Şakar, konuyla ilgili “Millet bahçesi göle daha çok insan gelsin diye yapılıyor. Göle ne kadar çok insan gelirse, göl ve çevresi de o kadar çok kirlenecek” diye konuştu.

Salda Gölü ve çevresi için hiçbir zaman yönetim planlaması düzenlenmediğini, plansız ve programsız kullanıma sunulduğu için de kirliliğin hızlı bir şekilde yükseldiğini vurgulayan Şakar, kullananların inisiyatifine bırakılan göl ve etrafının, özellikle halk plajının, çadırların, kulübelerin, karavanların ve benzerlerinin bulunduğu kötü bir yerleşim yeri görüntüsü kazandığını ifade etti. 

Çevre derneklerinden Salda Gölü ndeki inşaat çalışmaları açıklaması!

"ÇİVİ ÇAKMAYACAĞIZ DEDİKLERİ YERE..."

Şakar, “İlgili kurumlar buradaki kirliliği yıllarca görmedi. 2019 yılında göl çevresi özel çevre koruma bölgesi ilan edilerek millet bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresi yapılaşmaya açıldı. İtirazlarımız, açılmış olan davalar ve kamuoyunun baskısıyla ilk projenin ardından birçok plan değişikliği yaptılar. Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla, daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere (kil tabakasına) çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Bu yapılanlarla göl korunmadı. Göl çevresindeki doğal yapı ve göle yeraltından gelen suyolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı. Millet bahçesi insanların gölde suya girmelerini teşvik etmekte, daha çok insanı göle çağırmaktadır” şeklinde konuştu.

Projeye karşı açılan davanın da devam ettiğini kaydeden Şakar, “Bakanlık gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünüyor. Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, göle gelmesini önlerdi” diye konuştu. 

Murat Kurum'dan Salda Gölü açıklaması!


Geri Dön