28 / 03 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Gölü'nü molozlardan korudu!

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Gölü'nü molozlardan korudu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van depreminden sonra ortaya çıkan molozların Van Gölü kenarına dökülmesinin önüne geçerek gölün kirlenmesini önledi. Bakanlık ayrıca yeni kurulacak atıksu arıtma tesisleri ile Van Gölü’ne deşarj edilen kanalizasyon atıkların





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van Gölünde yaşanan kirliliğin önüne geçmek amacıyla kapasitesi yetmeyen arıtma suyu tesislerinin sayılarını arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda İller Bankasının Van(Merkez) için  hazırladığı atıksu arıtma tesisi ilave olarak  2.200 lt/sn arıtabilecek. Atıksu Arıtma tesisi projesi ihale edildi. Arıtma tesisi ileri arıtım (azot,fosfor)  yapacak şekilde projelendirildi.


Tatvan (BİTLİS)ve Ahlât(BİTLİS) Atıksu arıtma tesisi işletmeye alındı.


Adilvecaz(BİTLİS) Atıksu Arıtma Projesi ihale edildi.


Gevaş(VAN), Çiçekli(VAN), Edremit(VAN), Ünseli(VAN), Akdamar(VAN),  Kocapınar(VAN), Aydınlar(BİTLİS), Gürpınar(VAN)  İlçelerinin Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma tesislerinin en kısa sürede yapılması planlanmaktadır. 


Bir diğer atıksu arıtma tesisinin yapılacağı yerler ise Çelebibağı(VAN)  ve Ovakışla (BİTLİS)  Yapım işlerinin ihale aşamasında olduğu öğrenildi.  


Son olarak Van Erciş’te bulunan 350 lt/sn Arıtmakta olan tesislerin kapasitesinin yeterli olmadığı belirlendi. Yeni Atıksu Arıtma Projesi planlanmaktadır. Yapılacak olan Arıtma tesislerinden sonra Türkiye’nin en büyük kapalı havzası olan Van Gölünün tekrar eski günlerine dönmesi bekleniyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van depreminden sonra ortaya çıkan molozların Van Gölü kenarına dökülmesinin de önüne geçti. Bakanlık komisyon kararıyla hafriyatı Özalp yolu kenarına boşaltılmasını sağlayarak Van Gölü’nde yaşanacak kirliliğin bertarafını sağlamış oldu.


Van bölgesinde bulunan ve aktif olmayan atıksu arıtma tesislerin ise en kısa sürede hayata geçirileceği bilgisine ulaşıldı.


Bakanlık İş Temrin Planı Genelgesi gereğince; kanalizasyon sistemi bulunmayan veya kanalizasyon sistemi bulunup arıtma tesisi inşa etmeyen Belediye Başkanlıkları ile Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüklerine kanalizasyon sistemi oluşturma ve arıtma tesisi yapımı için iş termin planı hazırladı. Planın şu an onay aşamasında olduğu öğrenildi.


Van Gölü sahil bandında faaliyet gösteren toplam 65 dinlenme tesisi, oteller, günübirlik tesisler, yazlıklar, piknik alanları vb. işletmelerin denetimleri yapıldı. Yapılan denetimlerde 3 işletmeye idari para cezası uyguladı.


Ayrıca Van Gölü’ne sıvı atıklarını doğrudan veya dolaylı bir şekilde deşarj eden Belediye Başkanlıklarına İller Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca araç, gereç ve mali destek sağlanacağı bilgisine ulaşıldı.

 

 


Geri Dön