18 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni deprem vergileri hazırlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni deprem vergileri hazırlıyor!

Vanda meydana gelen depremin ardından Deprem vergileri nereye kullanıldı sorularının yöneltildiği hükümet bu vergilerin başka kaynaklara aktarıldığını açıklamıştı



Vanda meydana gelen depremin ardından Deprem vergileri nereye kullanıldı sorularının yöneltildiği hükümet bu vergilerin başka kaynaklara aktarıldığını açıklamıştı. Evrensel Gazetesi'nin haberine göre, bu açıklamanın yankıları dinmeden hükümet şimdi de yine deprem bahanesi ile vergi toplamaya gidiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Afete Hazırlık Hesabı' oluşturulması için hazırlık başlatıldı.

Afete Hazırlık Hesabı, belediye gelirleriyle para cezalarından belirli oranlarda alınan paylardan oluşacak. Belediyelere aktarılan paydan afete hazırlık hesabına aktarma yapılacak. 2012de belediyelere toplam 27.6 milyar lira aktarılacak. Büyükşehir belediyelerine aktarılandan yüzde 50, diğer illerden yüzde 15in hesaba yönlendirilmesi öngörülüyor. Ayrıca imar yasasına aykırı davrananlara verilen cezaların yüzde 50si, trafik cezalarının da yüzde 1i afet için ayrılacak. Taslakta, Bu hesaptaki paralar sadece afete hazırlık için kullanılır ifadesi yer alıyor.

Genel bütçe gelirleri tahsilatının bir kısmı Afete Hazırlık Hesabına aktarılacak. Bakanlar Kurulunun belirlediği oran doğrultusunda maliye bakanlığı tarafından hesaplanacak meblağ ertesi ayın sonuna kadar hesaba aktarılacak. Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde oran yüzde 10u, diğer deprem bölgelerinde yüzde 5i aşamayacak.
www.yapi.com.tr


Geri Dön