18 / 04 / 2024

CHP'den Romanlar kentsel dönüşüm süreçlerinde zorla tahliye edildi iddiası!

CHP'den Romanlar kentsel dönüşüm süreçlerinde zorla tahliye edildi iddiası!

Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) hazırladığı "Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın: En Canlı Renklerimiz Solmasın" adlı çalışmada kentsel dönüşüm süreçlerinde Romanların zorla tahliyeye maruz kalan dezavantajlı grupların başında geldiği iddia edildi.



Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) hazırladığı "Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın: En Canlı Renklerimiz Solmasın" adlı çalışmada, "Roman yurttaşların içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk sarmalından çıkarılmasında Aile Yardımları Sigortası'nın en etkin uygulama olarak kullanılacağı" ifadelerine yer verildi.

CHP tarafından yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından, "Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın: En Canlı Renklerimiz Solmasın" başlıklı bir "politika notu" hazırlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, romanların, yoksulluk, barınma, sağlık, eğitim gibi temel sorunlarının masaya yatırıldığı politika notunda, AK Parti iktidarının bu konudaki "eksik politikalarının" tespiti yapıldı, CHP'nin sorunun çözümü için yapacakları anlatıldı. 

Politika notunda, Romanlara sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirerek insanca yaşam koşulları sunulacağı belirtildi.

Evrensel ilkelere ve standartlara uygun tüm reformların acil olarak devreye sokulacağına dikkat çekilen çalışmada, Romanların pek çok alanda maruz kaldığı ön yargıların ve ayrımcılığın da sorunların katmerleşmesine neden olduğu bildirildi.

Türkiye'de Romanların işsizlik ve yoksulluğun kaçınılmaz bir sonucu olarak genellikle standartların altındaki barınma şartlarına sahip konutlarda yaşadığının belirtildiği çalışmada,  kentsel dönüşümün rant merkezli yapıldığı, kentsel dönüşüm süreçlerinde Romanların zorla tahliyeye maruz kalan dezavantajlı grupların başında geldiği de iddia edildi.

 


Geri Dön