27 / 04 / 2024

Çiftçiler dikkat! Buğdayda bomba tahmin! Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak? 22 Mayıs 2022 buğday fiyat listesi

Çiftçiler dikkat! Buğdayda bomba tahmin! Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak? 22 Mayıs 2022 buğday fiyat listesi

Çiftçiler hasat dönemine çok az zaman kala buğday fiyatlarının açıklanmasını dört gözle bekliyor. Peki 2022 buğday taban fiyatı kaç TL olacak? İşte 22 Mayıs 2022 buğday, arpa, mısır fiyat listesi...



Pinar Demircan

Dünya genelinde buğdaya ilişkin tedirginlikler artarken, Türkiye'de de buğday üretiminde ve tedariğinde sorunlar yaşanıp yaşanmayacağı gündem oldu. Sektör temsilcileri, Türkiye'de buğday üretimi ve tedariğinde kısa vadede ciddi sorunların yaşanmayacağına dikkat çekti. Fakat tedarik sorununun fiyatları etkileyebileceğine vurgu yapıldı. 

Aşırı iklim olayları, salgın, savaş, döviz kurlarındaki hareketlilik... Bütün bunlar küresel gıda arzını ve tedariğini daha zor hale getiriyor. Tarım analiz firması Gro Intelligence tarafından dikkat çeken bir bilgi paylaşıldı ve toplam rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldığı bilgisi aktarıldı. Bu durum Afrika ülkeleri başta olacak şekilde dünya genelinde bir endişe yarattı. 

Çiftçiler dikkat! Buğdayda bomba tahmin! Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak? 22 Mayıs 2022 buğday fiyat listesi 

Türkiye'de buğdayda son durum ne? 

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı (TEPGE) tarafından Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89 olarak açıklandı. Deutsche Welle'den Emre Eser'in aktardığına göre; senelik yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de senelere göre değişirken, 9-20 milyon arasında seyrediyor. Türkiye, 2015-2019 yılları arasında yıllık 4-6.5 milyon tonluk ithalat yaparken, bu 2020 yılında 10 milyon tonu geçiyor. 

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, buğdayda sıkıntı yaşanabileceğine ilişkin gündemdeki iddialarla ilgili, "Türkiye özelinde bir arz sıkıntısı beklenmediğine dikkat çekerek "Küresel anlamda artan enflasyon, emtialar üzerinde bir baskı oluşturuyor. İki önemli buğday tedarikçisi olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yeni bir riski ortaya koydu ve büyük bir tedarik endişesine neden oldu. Son olarak Hindistan gibi önemli üretici ülkelerin ihracat ve ithalatta getirdikleri kısıtlamalar ve ek vergiler de küresel tedarik zincirindeki baskıyı arttırıyor. Bu 3 unsur bir olumsuz hava yaratıyor. Ancak hasat döneminin başlaması ile bir rahatlama bekliyoruz" diye konuştu. 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra milyonlarca çiftçinin gözü yakın zamanda açıklanması beklenen 2022 buğday taban fiyatına çevrilmiş durumda. Peki buğday fiyatları kaç TL olarak belirlenecek? Buğday alım fiyatına ilişkin tüm detaylar ve 22 Mayıs 2022 arpa, buğday ve mısır fiyat listesi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön