28 / 03 / 2024

Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesi günde 216 bin metreküp artacak!

Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesi günde 216 bin metreküp artacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Büyük Körfez Projesi” kapsamında “yüzülebilir körfez” hedefine ulaşmak için çevre yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesi günde 216 bin metreküp artacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre için 88.4 milyon liralık yeni bir yatırıma daha başladı. Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesini günde 216 bin metreküp artıracak 4. faz sayesinde, yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak.İzmir Büyükşehir Belediyesi “Büyük Körfez Projesi” kapsamında “yüzülebilir körfez” hedefine ulaşmak için çevre yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Giderek sığlaşan  İzmir  Körfezi’ni eski günlerine döndürmek amacıyla TCDD işbirliği ile rehabilitasyon projesini hayata geçirmek için ÇED onayı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak yatırıma başladı. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı ihalesi sonuçlandırılarak kazanan firma ile sözleşme imzaladı ve yer teslimi yapıldı. 88 milyon 447 bin liraya mal olacak tesisin inşaatı 600 günde tamamlanacak. Yapım maliyetinin bir kısmı İZSU’nun Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu IFC’den aldığı krediden karşılanacak. 


Arıtma kapasitesi yüzde 36 artacak

İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atık su arıtma kapasiteli 4. faz inşa edilecek. Mevcut arıtma tesisine eklenecek bu yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Yeni hat 1 milyon 80 bin kişiye hizmet edecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesi ve yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek hatlarda da atık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak. 


Öncelik Körfez’in temizliği

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle “Büyük Körfez Projesi”ni başlattıklarını ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki 4. faz ünitesinin Körfez’deki iyileşmeyi sürdürmek için önemli bir yatırım olduğunu söyleyen İZSU yetkilileri, “Körfezin yaşama dönmesini sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, İzmir’in gurur duyduğu bir işletmedir. Atık su deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örneklerinden ileride ve iddialı olan bu tesisi, daha ileri götüreceğiz. Tesise 4. faz arıtma üniteleri kazandıracağız” diye konuştu. İZSU yetkilileri, atık su arıtmalarına yönelik çalışmaların hizmet programlarında öncelikli bir yer tuttuğunu ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ni iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarının da bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirtti.



İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön