29 / 03 / 2024

Çimento sektörü 3.Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı'nda buluştu!

Çimento sektörü 3.Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı'nda buluştu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 3.Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı gerçekleştirildi. Fuarda çimento sektörünün önde gelen isimleri bir araya geldi.



Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı, bu yıl üçüncü kez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşti. 

Fuarda değerlendirmelerde bulunan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, çimento sektörünün yerli kömür tüketimine ilişkin bilgiler verdi ve sektörün, özellikle katkılı çimento üretiminde uçucu kül kullanımına dikkat çekti. Özdemir, Türk Çimento ve Hazır Beton Sektörü’nün 2017 yılında yaklaşık 2 milyon ton uçucu külü fabrikalarında kullanarak çevreye ve enerji verimliliğine büyük katkı sağladığını belirtti.

Yerli kömür üretiminin en çevreci teknolojilerle nasıl artırılabileceğinin konuşulduğu Üçüncü Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı kapsamında düzenlenen “Çimentonun Üreticileri” oturumu, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir moderatörlüğünde gerçekleşti. Sektör adına Arkoz Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, OYAK Çimento Beton Kağıt Grubu Başkan Yardımcısı Ozan Erinçkan, Nuh Çimento Genel Müdürü Halim Tekkeşin ve ÇİMSA Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Çetin de oturumda yer aldı.

Çimento sektörü 3.Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı nda buluştu!

Panelde değerlendirmelerde bulunan Nihat Özdemir, “Çimento endüstrisi sanayi sektörleri arasında enerji tüketiminde demir çelikten sonra ikinci en büyük tüketicidir. Sektörümüzde çimento ürün kalitesi stabil üretim koşulları ile mümkündür. Stabil üretimin sağlanabilmesi için de katı yakıtta özellikle kalite, düzenlilik ve maliyet konuları önem arz etmektedir.” dedi.

Çimento sektöründe kömür tüketimine ilişkin soruları yanıtlayan katılımcılar, yerli kömür kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalarını paylaştılar. Ayrıca sektörün çevreye duyarlı çalışma anlayışıyla termik santrallerden atık olarak elde edilen uçucu küllerin çimento sektöründe kullanılmasına değinildi. Özdemir; Sektör olarak termik santrallerden çıkan uçucu külleri, çimento fabrikalarımızda kullanarak atık olmaktan çıkartıyor ve bertarafına katkı sunuyoruz. Türk Çimento ve Hazır Beton Sektörü 2017 yılında yaklaşık 2 milyon ton uçucu külü fabrikalarında kullanarak çevreye ve enerji verimliliğine büyük katkı sunmuştur.Çevresel katkının yanı sıra üretimi son derece maliyetli olan klinkerin, standartlara uygun miktarının uçucu kül ile ikamesini sağlayarak enerjide verimliliği sağlıyoruz. Bununla birlikte klinkerin daha az kullanımı sayesinde klinker üretiminde ihtiyaç duyulan hammaddelerin daha az tüketilmesine ve daha düşük sera gazı emisyonu salınımına da imkan tanıyoruz.” şeklinde konuştu.


Geri Dön