26 / 04 / 2024

Çimento sektörü ihracatta atağa geçti!

Çimento sektörü ihracatta atağa geçti!

TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay, çimento sektörünün 115 milyon ton toplam üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. Bozay, sektördeki büyümenin de altını çizdi.



Avrupa'nın en büyük ve dünyanın 5. büyük üreticisi şeklinde faaliyette bulunan Türk çimento sektörü, bu güçlü yapısıyla yurt içinde olduğu kadar küresel piyasalarda da etkin olarak faaliyet gösteriyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; ihracatta son derece rekabetçi fiyat politikasını takip eden çimento sanayinde, yurt dışında üretim tesisi kuranların sayısı da hılı bir şekilde yükseliyor. Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) verilerine göre dünyanın en büyük 2'inci ihracatçısı konumunda olan sektörün 2020 yılı iç piyasa cirosu yaklaşık 1,7 milyar dolar, ihracat geliri ise 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün bu sene ve 2022 yılında, iç pazarda yüzde 5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Çimento sektörü ihracatta atağa geçti!

76 tesisle üretim yapıyor 

Türkiye çimento sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay, 55'i entegre, 21'i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 76 tesis ile faaliyetlerine devam eden sektörün yaklaşık 115 milyon ton toplam üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. Bozay, sektördeki büyümenin de altını çizdi. Sektörün yaklaşık yüzde 94'ünü temsil eden Türkçimento üyelerinin 2021 Ocak-Temmuz döneminde çimento üretimini geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 17,5 yükselerek 43 milyon 359 bin tona çıkardığını, sene sonunda ise üretimin 75 milyonu aşmasının öngörüldüğünü belirtti. 

“Çimento sektörü yaklaşık olarak yüzde 23 büyüme yaşadığı 2020 yılından sonra 2021 yılında da hem pazarın tekrar açılması hem de baz etkisiyle satışlarını artırıyor” ifadelerini kullanan Bozay, şu açıklamalarda bulundu: 

"Geçen yılla aynı oranda ihracat bekleyen sektör, iç piyasada da geçen yıla oranla ekonomiyle bağlantılı olarak yüzde 5 gibi bir büyüme öngörüyor. Sektör 2022 yılında da, ülke ekonomisine yapmakta olduğu katkıyı devam ettirecek. Enerji maliyetlerinin artmakta olduğu bir ortamda bile, ülke inşaat sektörünün en temel girdisini üretmeye ve üretim fazlasını ihraç ederek ülkemize döviz sağlamaya devam edeceğiz. 2022 yılı için sektörel büyüme tahminimiz ise yüzde 5 civarında."

Çimento sektörü ihracatta atağa geçti!

Kapasitenin yüzde 52'si yurt içinde kullanılıyor 

Verilere göre sektörün kapasitesinin yaklaşık yüzde 52'sini iç piyasada, yüzde 15'ini dış piyasada kullandığı kaydedildi. Bozay, İhracatçı Birliklerinin geçici verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Eylül döneminde çimento sektörünün toplam ihracatının değer bazında yüzde 12,6 oranında yükselerek 951 milyon dolara ulaştığına vurgu yaparak, "Miktar olarak yüzde 2,5 küçülme ile toplam (çimento + klinker) 23,5 milyon ton ihracat gerçekleştirdi” diye konuştu.

Çimento sektörünün yurt içi satışları yüzde 19 arttı!


Geri Dön