20 / 04 / 2024

Çimento sektörü sağlıklı yaşama odaklandı!

Çimento sektörü sağlıklı yaşama odaklandı!

ÇEİS, İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nü bu yıl “Sağlıklı Yaşam” temasıyla kutladı. 28 Nisan günü gerçekleştirilen etkinlikte iş sağlığı ve güvenliğinin önemine vurgu yapıldı.



Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) 28 Nisan'da “Sağlıklı Yaşam” temasıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nü kutladı. 

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası, Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'nü sektör çalışanlarına yönelik etkinlikler düzenleyerek kutladı. Etkinlikler “Sağlıklı Bir Yaşam için Harekete Geç!” sloganıyla yapıldı. 

İlk etkinlik sağlıklı yaşam ve mesleki sağlık risklerini kapsayan online bir bilgi yarışmasının yapılmasıyla başladı. Toplam 20 sorudan oluşan bilgi yarışmasındaki başarı ortalaması yüzde 76 oldu. Etkinliklerin ikinci aşamasında ise, tüm çimento fabrikalarında vardiyalara egzersiz yapıldı. 5 gün süren yarışmaya 56 fabrikadan toplam 9 bini aşkın çalışan katıldı.

Etkinliklerin ardından konuşma yapan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Suat Çalbıyık,Çimento sektörünün “Sıfır İş Kazası” vizyonuyla iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yatırımlarına aralıksız devam ettiğini anlatarak  “Yaklaşık 1,5 milyon lira yatırımla Türkiye’de bir ilk olan Çimento Sektörü İSG Eğitim Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Burada her yıl yaklaşık 3 bin mavi ve beyaz yakalı ÇEİS Üyesi çalışanlarına eğitim vermeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 Çimento sektörü sağlıklı yaşama odaklandı!

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi almayan kalmayacak

İş sağlığı ve güvenliğinin eğitimi almayan çalışanın kalmayacağını anlatan ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık şu açıklamaları yaptı: “Hem sektör hem de sendika olarak iş sağlığı ve güvenliğine ciddi yatırım yapıyoruz. Son olarak yaklaşık 1,5 milyon lira yatırımla Türkiye’de bir ilk olan Çimento Sektörü İSG Eğitim Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Burada her yıl yaklaşık 3 bin mavi ve beyaz yakalı çalışana eğitim veriyoruz. Sektörümüzde çalışan 17 bin işçinin tamamının eğitimlerini 6 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü vesilesiyle düzenlediğimiz bilgi yarışmasının sonuçlarını da bu doğrultuda değerlendirecek ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlar doğrultusunda yeni eğitim programları düzenleyeceğiz.”

İş kazalarının sıfıra indirilmesi hedeflenecek 

İş sağlığı ve güvenliği alanında yürütülen çalışmaların etkilerini görmekten mutluluk duyduklarını açıklayan Çalbıyık, “Kaza ağırlık oranı 2005 yılında 2,57 iken, 2017 yılında 0,61’e geriledi. Hedefimiz elbette iş kazalarını önce en alt düzeye çekmek ve ardından da sıfırlamak. Bu alanda attığımız adımların bizi hedefimize yaklaştırdığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Her zaman olduğu gibi bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Ödüllü sektör olmaktan gurur duyuyoruz”

ÇEİS’in iş sağlığı ve güvenliği alanında yürüttüğü çalışmalarla Kristal Baret ödülüne layık görüldüğün de sözlerine ekleyen Çalbıyık, “İş sağlığı ve güvenliği alanında ödüllü sektör olmaktan gurur duyuyoruz. Son 10 yılda çalışan sayısı yaklaşık yüzde 40, klinker üretim kapasitesi yüzde 90 arttı. Bu artışa rağmen iş kazalarına ilişkin uluslararası kıyaslamalarda kullanılan kaza sıklık oranında yüzde 20, kaza ağırlık oranında yaklaşık yüzde 70’lik bir düşüş sağladık” dedi.


Geri Dön