27 / 04 / 2024

Çin'den yüksek ev kiralarına kısıtlama!

Çin'den yüksek ev kiralarına kısıtlama!

Yüksek ev kiraları sebebiyle harekete geçen Pekin yönetimi, kira zamlarına sınır getirdi. Artık ülkedeki konut sahipleri kiralarını yüzde 5'ten fazla artıramayacak.



Çin Şehircilik ve İskan Bakanlığı tarafından konut kiralarıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; yapılan açıklamada senelik kira artışının yüzde 5 ile sınırlandırıldığına vurgu yapıldı. 

İskân Bakanlığı, iki hafta önce Başkan Şi Cinping tarafından başlatılan “ortak refah” kampanyasına değinerek, herkesin yaşayacak bir yeri bulunduğundan emin olma sözü vermişti. Bu söz çerçevede harekete geçen yetkililer ülkedeki kira artış oranını sınırladı. Artık konut sahipleri kiralara yüzde 5’ten fazla zam getiremeyecek. 

Çin den yüksek ev kiralarına kısıtlama!

KENTSEL PROJELER ASKIYA ALINDI

Çin'de büyük şehirlerde konut kiralarında meydana gelen yükseliş, kentlerdeki barınma sorununu çözüme kavuşturmak ve sağlıksız yapıları dönüştürmek için yapılan dönüşüm projeleri sebebiyle oluşuyor. Bu sebeple son 10 senede birçok gecekondunun yıkımı gerçekleştirildi. Fakat yeni konutlar da konut piyasasının yükselmesine ve borçlanmanın artmasına sebep oldu.

Pekin, 2017 yılından bu güne konut spekülasyonu için çeşitli piyasa kısıtlamaları uygulayarak ülkenin emlak piyasasını kontrol altında tutmaya için çabalıyor. 

PEKİN, KONUT PİYASASINI SOĞUTMAYA ÇALIŞIYOR

Pekin yönetimi, yerel yönetimleri kapsamlı kentsel dönüşüm ve inşaat projelerinden de caydırmak için adım atıyor.

Son olarak Çin, Qingdao, Tianjin, Shenzhen ve Huizhou gibi şehirlerdeki merkezi arazi satışlarının askıya alındığı belirtildi. Pekin, özel sermaye fonlarının  gayrimenkul yatırımı gerçekleştirmek para toplamasına da bir süreliğine ara vermişti. Bütün bu gelişmeler Çin’deki ev fiyatlarının yükseliş hızını bir miktar da olsa kesti. 

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından duyurulan verilere göre göre, büyük şehirlerde konut fiyatları Temmuz 2021'de son altı ayın en düşük artışı kaydedildi. Ev satışları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0.3 yükseldi.

Çin den yüksek ev kiralarına kısıtlama!

ZARAR ETTİLER

Ancak Çin, bu hamle nedeniyle 1,3 trilyon dolarlık bir merkezi bütçe gelirini de kaybetti.

1995'te ekonominin yüzde 5'ini meydana getiren emlak sektörünün bugün ekonomideki payı yüzde 13'e ulaştı.

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi rekor kırdı!


Geri Dön